Hoofdzaken

By 2 september 2016 Blog No Comments

Al dan niet als leugentje om bestwil 😉 , we hebben er allemaal weleens last van. Hoofdpijn is stom en kan je humeur behoorlijk in de weg zitten. Een hoofdpijntje hoeft natuurlijk niet meteen een migraine te zijn maar 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit in zijn/haar leven te maken met migraine. En als ik de verhalen mag geloven is migraine nog veel stommer dan een gewone hoofdpijn.

Van 1 tm 7 september is het migraine week dus ook voor de natuurdrogist hét moment om jullie eens goed te informeren wat het nou precies is, migraine, en te vertellen wat je er zelf….op natuurlijke wijze ….aan kunt doen.

migraine

Welke soorten hoofdpijn zijn er?
Je kunt hoofdpijn opsplitsen in twee soorten namelijk:

  1. Primaire hoofdpijn
  2. Secundaire hoofdpijn

In 90% van alle gevallen is er sprake van primaire hoofdpijn. Daaronder vallen de spanningshoofdpijn, de clusterhoofdpijn én de migraine. In de andere 10% van de gevallen is er dus sprake van secundaire hoofdpijn, de hoofdpijn die wordt veroorzaakt door bv geneesmiddelen, zenuwpijn, kno-aandoeningen etc.

Hoe herken je de soorten hoofdpijn?

  • Spanningshoofdpijn is een doffe en aanhoudende hoofdpijn en meestal ben je niet misselijk en het voelt een beetje aan als een band om je hoofd. Bij beweging zal de pijn niet heviger worden. De oorzaken van deze hoofdpijn kunnen stress, depressie en angst zijn. Het komt bij mannen evenveel voor als bij vrouwen
  • Clusterhoofdpijn is een eenzijdige hoofdpijn, vaak voelt het alsof er achter een oog een flinke bal zit. Je hebt dan last van steken rond het betreffende oog en je voelt je een beetje rusteloos. Over het algemeen komt het meer voor bij mannen dan bij vrouwen maar waar het precies door veroorzaakt wordt is nog niet helemaal bekend.
  • Migraine wordt ervaren als een hevige kloppende of bonkende pijn die meestal voorkomt aan één kant van het hoofd. De plaats van de pijn kan verschillen, het komt voor bij de slapen, in de nek, achter de ogen of boven op het hoofd. Sommige mensen voelen het ook aan beide zijden van het hoofd. Het kan per keer verschillen. De duur en de hevigheid van de hoofdpijnaanval verschilt natuurlijk per persoon en veel mensen merken dat hun zicht anders wordt, ze zien, vlekken/aura’s/flitsen.  De oorzaken kunnen o.a. gezocht worden in de hormoonhuishouding, voeding en externe prikkels. Veel mensen zijn misselijk een meestal wordt de pijn heviger bij beweging. Dagelijks hebben zo’n 70.000 mensen last van een migraineaanval en het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

Dat wetende……
Als je nou vaak last hebt van hoofdpijn en je niet helemaal zeker bent welke soort het is en of je actie moet ondernemen kun je de Migraine test doen. In de winkel ligt een vragenlijst die met steun van o.a. het Migrainefonds en de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra samengesteld is. Vul de vragen in en weet meteen met welke soort je te maken hebt. Of je meer moet/kunt doen dan alleen maar een pijnstiller slikken. Migraine is namelijk meer dan gewoon een keer hoofdpijn. Er zijn medicijnen voor ter bestrijding en zelfs ter preventie. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om de aanvallen tot het minimum te beperken want vaak ben je er best een paar dagen zoet mee.

gember tegen migraine

Zijn er alternatieven op natuurlijk basis?

Jazeker!  (Anders hadden we het er nu niet over 😉 ) Er zijn zelfs diverse middelen die je kunt inzetten in je strijd tegen migraine. Het is even uitproberen wat voor jou werkt. Enkele middelen die de natuurdrogist je zou kunnen adviseren zijn:
* Moederkruid (fytotherapie) Dit middel is ook preventief te gebruiken, het aantal aanvallen daalt en de aanvallen die er nog wel zijn zijn minder heftig.
* Gember (fytotherapie) Gember is voor heel wat kwaaltjes geschikt en zo ook heel effectief bij migraine.
* Hoofd (New Care) Verzacht het hoofd op natuurlijke wijze en is een combinatieproduct met natuurlijke ingrediënten namelijk:
Ginkgo biloba (verbetert de bloedcirculatie in het algemeen en in het hoofd in het bijzonder)
gember (kalmeert ook de maag en brengt deze tot rust)
Phenylalanine (verhoogt de productie van prikkel overbrengende stoffen en werkt licht stimulerend)
Moederkruid (werkt ontspannend en verzachtend, ook in relatie tot de menstruatie en de gewrichten)
Duivelsklauw (is eeuwenoud kruid met verzachtende eigenschappen)
* Visolie (en deze is best opmerkelijk en nadat Vera er me op heeft gewezen zet ik het zelf ook in in geval van ‘gewoon’ hoofdpijn). De Omega-3 vetzuren in visolie hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Verder heeft het een gunstige invloed op de hormoonhuishouding en je hersenen. Visolie zorgt voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag.
Schüssler zout nr 7: Magnesium Phosporicum (Homeopathie). Magnesium phosphoricum werkt bijzonder goed als “hete 7” bij begin van migraine, menstruatiepijn en spanning. Voor alle plots optredende, stekende, borende en krampachtige pijnen is magnesium phosphoricum hét middel.

LET OP!

Ook producten op natuurlijke basis kunnen contra-indicaties hebben (redenen waarom het niet gebruikt mag worden). Denk hierbij aan zwangerschap, ziekte en medicijngebruik. Laat je altijd goed informeren want niet alleen kan de behandeling voor iedereen anders zijn, je wilt ook zeker zijn dat je het goed doet…je wilt er beter van worden en niet maar wat ‘aanmodderen’.
Wil je nog meer weten dan kun je natuurlijk altijd even bij Vera en Tim aankloppen en ook op de website www.migraineweek.nl lees je alles nog eens rustig na.

Dan nog twee mededelingen van huishoudelijke aard!
1. De winkel heeft alléén dit weekend aangepaste openingstijden. Vrijdagavond is er een koopavond want zaterdag is de winkel maar tot 11.00 uur open. Op maandag is de winkel gesloten en zoals gezegd….alleen dít weekend! (2, 3 en 5 september). Dit had je misschien wel als op hun Facebookpagina gezien?
2. als het goed is hebben jullie vandaag de papieren actiezak in je brievenbus gekregen. Aankomende week kun je weer zakken vullen tegen 20% korting op alles wat erin past (uitzonderingen staan op de zak). Heb je de zak niet ontvangen, geen nood. Er liggen er altijd genoeg in de winkel. Leuk zo’n voordeel na de zomervakantie toch?

 

Gezellig weekend Vera en Tim, fijn weekend allemaal!

About Lynda Hovens