Hatsjoe en hatsjee!

By 30 september 2016 Blog No Comments

Ruik je het ook? De herfst zit in de lucht. Heerlijke frisse ochtenden en de onmiskenbare herfstgeuren kunnen je niet ontgaan zijn. De afgelopen weken hebben echt prachtig nazomer weer gehad en de dikkere jas kon nog prima in de kast blijven. Ik hoop dat je er ook volop van genoten hebt want herfst en winter zijn voor menigeen een uitdaging…wat zeg ik…een kwelling zelfs.

Je zou het niet zeggen maar er zijn alweer een flink aantal ‘snotneusjes’ gesignaleerd aan de balie van de Natuurdrogist. Ze zijn er vroeg bij dit jaar. Sommige mensen hebben last van die temperatuurschommelingen en worden verkouden. Gesnuif daar waar mogelijk want veel neuzen zitten dicht. Een groot deel van de klanten vraagt standaard naar een neusspray. Logisch, je wilt je neus zo snel mogelijk weer vrij hebben om te ademen. Die neussprays bevatten werkende stoffen als Nafazoline, Efedrine, Oxymetazoline, Xylometazoline of Tramazoline. Ben je nou niet eens benieuwd wat deze neussprays nou precies doen? En kun je ze wel onbeperkt blijven gebruiken?

neusspray

Hoe onschuldig zijn neussprays?
Die werkzame stoffen (die met die moeilijke namen) zijn medicijnen die de gezwollen slijmvliezen in je neus laten slinken. Je gebruikt het bij een neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies. Je arts kan het ook voorschrijven als je vaak last hebt van een bloedneus.
Het advies is altijd om ze niet langer dan 5-7 dagen te gebruiken, maar doen we dat ook?

Hoe werken ze?
De stoffen hebben een sterk samentrekkend effect op de bloedvaatjes in dat neusslijmvlies. Je slijmvlies slinkt, wordt dus dunner, en daardoor kun je weer makkelijker door je neus ademhalen. Na enige tijd is je spray uitgewerkt, je slijmvlies wordt weer dikker en je neus gaat dus weer dicht zitten. Je zou dan weer naar de neusspray grijpen, je gaat ‘m ook vaker gebruiken want je receptoren* worden minder gevoelig voor de werking van de stoffen in je spray. Daardoor heb je steeds meer spray nodig, steeds vaker, omdat het steeds minder goed werkt. Zo ben je geneigd door te gaan…..totdat je merkt dat je niet zonder je neusspray het huis verlaat en er bij wijze van spreken in elke zak en tas wel een hebt zitten. Stoppen is het advies. Dat klinkt eenvoudiger dan het is.

Langdurig gebruik?
De bijwerkingen zijn niet fraai, we benoemen ze toch. Je slijmvlies kan beschadigen! Een chronisch droge neus met korsten aan de binnenkant tot gevolg. In het ergste geval kun je Ozaena oplopen. Dat is een chronische infectie van het slijmvlies in je neus waarbij dat slijmvlies dunner wordt en verhardt! Hierdoor worden je neusholten wijder. Dat klinkt fijn, je kunt immers lekker doorademen maar lees even verder……..

Funny brown haired girl picks her nose with her finger

In je neus kunnen bloedingen optreden en zullen er zich korsten vormen. Die korsten verspreiden een zeer onaangename geur! Een bacteriële infectie kan hierbij ook een rol spelen. Je zintuigcellen sterven af en het vermogen om te ruiken, je reukzin, zul je kwijtraken.
Het kan nóg erger! Er zijn zelfs studies die aanwijzen dat (chronisch) gebruik van veel (en vaak) neusspray tot een herseninfarct kan leiden. Bij zwangere vrouwen kan het leiden tot een verminderde doorbloeding van de placenta waardoor de zuurstofvoer haar het kind sterk verminderd wordt!  (Bron: KNO-arts Bas Rinia; Beautyjournaal)

Hallo….neussprays hè, die we gewoon zomaar kopen omdat we denken goed bezig te zijn.

Hoe kom je van je neusspray-verslaving af?
Daar heb je wel wat wilskracht voor nodig, het kost even wat inzet en tijd.

  1. Stop met de neusspray op een moment dat het rustig is, niet tijdens drukke werkdagen dus. Je kunt onmiddellijk stoppen en niets meer nemen. Het gevolg zal zijn dat je neusslijmvlies gedurende enkele dagen erg opzwelt en je moeilijk zult kunnen ademen. Na een poosje zal het lichaam de normale situatie herstellen en zal het neusslijmvlies weer dunner worden.
  1. Je kunt langzaam stoppen door enkel in één neusgat te sprayen en het andere te laten ontwennen. Zo kan je nog goed ademen door tenminste één (behandeld) neusgat. Na enkele dagen gebruik je geen neusspray meer.
  1. Of je kunt de hoeveelheid neusspray en het aantal spray momenten geleidelijk aan verminderen. Verdun de neusspray met fysiologisch zoutwater of gebruik ter vervanging een veilige neusspray met een lagere concentratie . Een natuurlijk neusspray zónder bijwerking is ook een optie.

In alle gevallen zal je neusslijmvlies weer even opzwellen. Heel vervelend maar je moet er echt doorheen. De Natuurdrogist adviseert in elk geval dringend aan om naar een KNO-arts te gaan als je denkt last te hebben van chronische neusklachten. Hij kan je professioneel advies geven.

Weet in elk geval dat er bij een neusverkoudheid of griep voldoende alternatieven zijn voor een neusspray als medicijn. Deze mag je vaak langere tijd gebruiken en kennen nagenoeg géén bijwerkingen. Je raad het al, de Natuurdrogist weet er alles over! 🙂

*(WIKIPEDIA: Receptoren zijn eiwitten in het celmembraan, het cytoplasma of de celkern, waaraan een specifiek molecuul kan binden. Receptoren kunnen signalen van binnen of buiten de cel doorgeven: wanneer een signaalmolecuul aan een receptor bindt, kan de receptor een cellulaire respons op gang brengen)

 Dio Vera Beauty & Health

Dan iets leukers 😉 . Zaterdag 1 oktober is het feest bij de Natuurdrogist in ons dorp, ze bestaan namelijk alweer 4 jaar! Alle klanten vieren natuurlijk mee, ze hebben leuke acties bedacht.
– Zo krijgt iedereen maar liefst 15% korting op het gehele assortiment (loterijen en medicijnen zijn uitgesloten van deze actie).
– Daarbij krijgt elke tiende betalende klant een 1/5 Staatslot voor de 1 oktober trekking. Daarmee maakt hij/zij kans op 2000,-euro…..elke maand…..30 jaar lang!
– Tot slot kun je een mini-manicure van 30 minuten laten doen voor slechts 12,50 euro. Je nagels worden gereinigd en gevijld. Je nagelriemen worden verzorgd en je nagels worden daarna keurig gelakt. De lak mag je mee naar huis nemen én je krijgt nog een extra presentje mee naar huis. (reserveer om zeker te zijn van een behandeling)

Waar is dat feestje? In de winkel natuurlijk :).  Vera en Tim, van hárte gefeliciteerd! Hopelijk blijven jullie nog heel lang ons dorp verrijken met zo’n mooie winkel én al jullie goede advies en hartelijke woorden!

PROOST!

(stukje taart bewaren jullie voor me? )

About Lynda Hovens