DEET jij of DEET je niet?

By 21 mei 2016 Blog No Comments

Nachtelijke muggenjacht, gemep op je armen en benen als je ’s avonds buiten zit, jeuk en onooglijke ontsierende plekken op je lijf (of tegen je witte plafond/muur omdat iemand zijn/haar frustratie niet kon bedwingen en het beest volle kracht tot plakplaatje mepte). Tenzij je in gezelschap bent van iemand die ‘zoeter’ is dan jij zijn dit hele herkenbare situaties toch? Vroeger was ik altijd de hannes, nu is mijn jongste steeds het doelwit van alles wat prikt en zoemt. Vervelend voor haar maar ze gaat in zomer standaard gewapend met een muggenstick naar bed. Dat, en de horren in de ramen, werkt prima! Het is altijd weer even wennen aan de citronellalucht maar alles went, behalve……muggenbeten! 🙂

Antimuggenproducten
Een stick, een roller, een olie, crème of kaars, het is er allemaal met die welbekende citronellageur. Ook antimuggenproducten worden steeds weer aan de wens van de consument aangepast en zo kun je dus tegenwoordig ook kiezen voor producten met de geur van eucalyptus, dat is voor sommige mensen net wat beter te verdragen dan de sterke citrusgeur.

citronella

Als je op zoek gaat naar manieren om muggen op natuurlijke manieren te bestrijden kom je uit bij tips als:

  • Draag lange mouwen en pijpen *zucht*
  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten
  • Laat geen water in emmers staan en vermijd stilstaand water
  • Zorg voor windstromen
  • Zet een citroenplant op je vensterbank of tuintafel (dit is vooral voor het oog een leuke tip want het staat altijd gezellig, een groene plant waar dan ook)
  • Gebruik een klamboe (een hele sfeervolle oplossing en nog decoratief ook, maar liever niet rond het bed van kleine kinderen)
  • etc.

Afbeeldingen36

Niet echt tips waar je heel veel aan gaat hebben want zodra het mooi weer is willen we alles open (en bloot), zo min mogelijk wind en vertoeven we graag aan het water! Gelukkig zijn er ook voldoende antimuggen producten die je met een gerust hart kunt gebruiken.

DEET
De meeste mensen denken het vooral maar meteen goed aan te pakken door te kiezen voor een product met DEET. Weet, dat DEET een chemisch goedje is. Dat smeer je dus op je huid. Weet ook dat als je thuis in bed ligt je geen voordeel zult hebben van je DEET. Ook gewoon op het terras of tijdens een fietstochtje gaat die DEET je niet beter beschermen dan welke andere variant zonder DEET dan ook. DEET moet je weten is vooral geschikt voor mensen die veel tijd in de natuur doorbrengen. DEET beschermt je namelijk ook tegen teken-(Lyme), steekvliegen en bloedzuigers. Onnodig te zeggen dat die allemaal níet in je slaapkamer te vinden zijn. Voor de gewone huis, tuin en keuken mug volstaat een gewone antimuggenspray/stick/roller/olie/brander/armband. De meeste varianten werken ook afdoende in de tropen en beschermen je tegen malaria etc…..ook zonder de DEET!

Antimuggenarmband
Als je het niet prettig vindt om iets op je huid te smeren is er een toffe oplossing van Mosquitox. Deze armband van Arkopharma past iedereen (het zgn. klik-klak principe), geeft licht in het donker, is verkrijgbaar in diverse trendy fluoriserende kleuren én is voorzien van een keramische natuursteen. Bij elke armband zit een flesje etherische citronellaolie (100% zuiver) waarvan je steeds een druppel op de keramische steen kunt laten vallen. Even wachten totdat de druppel door de steen wordt geabsorbeerd en je bent klaar voor de ‘strijd’. Je hoeft pas weer nieuwe olie op de steen te druppelen als de steen geen geur meer afgeeft.

Deze armbanden zijn dus superleuke én effectieve oplossingen voor iedereen die bijvoorbeeld naar de camping gaat, op kamp gaat, naar een festival gaat, waar dan ook zit of ligt. Je kunt de band overigens ook om je enkel doen. Voor kinderen is het ook een topoplossing want ze zullen de armband mooi vinden (door de kleurtjes) een daardoor gewoon omhouden. De overheersende citronellageur op hun armpjes en beentjes vinden zij meestal níet leuk. Het armbandje gaat overigens meerdere seizoenen mee dus als je het omrekent is dit ook meteen een voordelige manier om muggen te bestrijden.

muggen1collage

Anti-jeuk
En ondanks al je goede zorgen en voorbereidingen behoort een beet toch altijd tot de mogelijkheden. De jeuk is vreselijk en je krabt of je wilt of niet meteen je huid kapot. Als je snel behandelt met een anti-jeuk stick of het gif verwijdert met de Aspivenin kan het zomaar eens mee gaan vallen. Vooral de laatste zorgt ervoor dat je gif uit de beet zuigt door gebruik te maken van de zuigfunctie van dit handige setje. Er zitten drie mondstukjes bij in verschillende maten (kies de maat die helemaal over het middelpunt van de beet past) en het zit allemaal samen in een heel handig en handzaam doosje. Je kunt het altijd bij je hebben in je tas. Geen centje pijn, geen jeuk en geen luchtjes!

aspivenin

Of….heeft er iemand nog een andere gouden tip? Ik hoor én probeer het graag!

 

 

 

 

bronnen foto’s : lovelylife.se, onbekend, Piet Boon, eigen beeld

About Lynda Hovens