Brood, wat zit daar nou in?

By 14 oktober 2016 Blog No Comments

…als je het zelf bakt zit daar in wat je zelf kiest!… 🙂

Ik beloofde je wat gezelligers na vorige keer toch?

ontbijt met puik art

Ik las laatst ergens een artikel over Nederlanders en hun eetgewoontes. Blijkbaar is het typisch Nederlands om zoveel brood te eten. Wij zijn echte broodeters. In geen enkel ander land bestaan de eerste twee maaltijden van de dag uit voornamelijk brood. Veel toeristen kijken op van onze vrij sobere manier van eten.

Natuurlijk eten we buiten de deur nog wel eens een salade als lunch en soms zelfs soep maar de broodjes blijven favoriet. Wie al eens in Frankrijk of Italië was weet dat het daar bijvoorbeeld heel anders gaat. Daar wordt tussen de middag ruim de tijd genomen om buiten de deur een warme maaltijd te nuttigen. Wij? Wij nemen een trommeltje of zakje met ‘bammetjes’ mee naar ons werk. Appeltje erbij en klaar is Kees.

ontbijt bountiful

Speltbrood
Ik denk niet dat brood ooit helemaal weg zal vallen uit onze dagelijkse voeding. Invloeden van andere culturen zorgen ervoor dat we steeds meer kunnen kiezen voor wat anders maar dat brood…….dat zit denk ik in ons…daar kunnen/willen we niet zonder. Nou zijn de meningen over brood in het algemeen verdeeld. Iedereen bepaalt lekker zelf waar hij/zij zich goed bij voelt. Laat je niet misleiden door alle praatjes, ga zelf op ontdekking uit. Brood is geen boosdoener, dat zou wat kort door de bocht zijn. Wel zijn er mensen die speltbrood beter kunnen verdragen. Dat wil overigens niet zeggen dat speltbrood per definitie gezonder is.

Ik haalde de afgelopen week mijn broodbakmachine weer eens uit de kast en bakte een speltbrood. Of eigenlijk moet ik zeggen: ik bakte er twee! De eerste werd zowel door mij als het testpanel afgekeurd! Het recept schreef maar liefst 10 gram zout voor! Ik heb even getwijfeld maar hee, het stond er echt dus ik deed het braaf! 10 gram is echt wel heel veel…..en dat was te proeven ook!

Gisteren ging er dus een tweede portie benodigdheden de broodbakmachine in. Ik vond een recept van speltbrood met een zeer acceptabele hoeveelheid zout én er werd géén boter gebruikt! (overigens ook geen conserveringsmiddelen etc. dus we moeten wel dooreten, het wordt daardoor wat sneller ‘oudbakken’)

Dubbele winst dus.

ontbijt met Puik Art

Er gaat niks (Hollands als ik ben 😉 ) boven een versgebakken brood dat nog warm is en ligt uit te dampen, je huis vult met die heerlijke bakkersgeur. Nóg leuker wordt het natuurlijk als je er later ook wat lekkers op smeert. Genieten en gezond passen ook hier gewoon in één zin want het fruitbeleg van Bountiful is niet alleen lekker maar ook zo puur mogelijk! De appel/perenstroop móet je gewoon in huis halen…..dat smaakt immers ook op een stukje “Kurboét ”! 😉

speltbrood

ontbijt met Puik Art

Heerlijk genieten, gewoon omdat het kan! Ook dán kun je nog steeds de beste keuzes maken…voor de smaak én je gezondheid! Heb jij al eens speltbrood gegeten? Het is niet moeilijk om te maken, misschien eens leuk om te proberen dit weekend? Speltmeel haal je bij de Natuurdrogist en ook de diverse smaken fruitbeleg en de stroop staan daar op de plank. Hup, op je lijstje en gezellig je eigen speltbrood bakken!

 

Eet smakelijk!

About Lynda Hovens