Cholesterol, wat is het, wat doet het en hoe kun je het een beetje in balans houden?

By 25 augustus 2016 Blog No Comments

Ik weet het nog goed uit de tijd dat ik (jarenlang) als coach bij Weight Watchers werkte (ja eerlijk waar, je zou het niet zeggen :P). Elke keer als er nieuwe cursisten kwamen moest ik ze het programma uitleggen en daarmee ook het belang van cholesterol duidelijk maken. Dat er een LDL en een HDL is, dat het ene beter is dan het ander en dat er écht mensen waren die hun (te hoge) cholesterol met het dalen van hun gewicht ook aanzienlijk zagen dalen! Een gezond lichaam regelt het dus vaak vanzelf. Niet altijd natuurlijk, ook mensen die niet te zwaar zijn kunnen last hebben van een te hoog cholesterol. Voor hen is het zaak (en voor iedereen die het niet zover wil laten komen) om onderstaand even goed door te lezen.

Wat is cholesterol?
We kunnen niet zonder, het is zaak de balans tussen het LDL (het slechte) en het HDL (het goede) te vinden. Het is namelijk een bouwstof van de celwand en belangrijk voor de vochthuishouding in en tussen de cellen. Het is een grondstof voor hormonen, galzuur en vitamine D die we aanmaken. De aanmaak van de cholesterol vindt plaats in de lever.

Cholesterol is een vet en lost niet op in het bloed. Voor het transport via het bloed naar alle weefsels in het lichaam wordt cholesterol vervoerd via lipoproteïnen: LDL en HDL.

LDL staat bekend als het slechte cholesterol, omdat een te hoog gehalte in het bloed plaque kan achterlaten op de vaatwand.
HDL wordt het goede cholesterol genoemd omdat deze het ongewenste cholesterol in de vaten weer verwijdert.

Een goede verhouding van LDL en HDL is dus van belang. In je dagelijks leven merk je helemaal niets van een hoog cholesterolgehalte. Maar een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking en geeft dus kans op hart- en vaatziekten.

Hoe weet je wanneer je cholesterol te hoog is?
Da’s een hele lastige want je merk dat niet zo snel, het is niet net als hoofdpijn meteen duidelijk waarneembaar. Je zult je moeten laten prikken om precies te weten hoe je cholesterolgehalte ervoor staat. Een bloedonderzoek zal duidelijkheid verschaffen. Van nature schommelt het cholesterolgehalte. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Er zijn meerdere metingen nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen van het cholesterolgehalte. Niet alleen de totale cholesterolgehalte is van belang maar zeker ook de waardes van het LDL en HDL.

Wat zijn oorzaken van een hoog cholesterolgehalte?
Een hoog cholesterolgehalte kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

* eten van veel verzadigd vet (tip, gebruik zoveel mogelijk vloeibare varianten zoals olijf- en kokosolie)
* overgewicht
* diabetes (suikerziekte)
* traag werkende schildklier
* erfelijke aanleg

 

SONY DSC

Een lager cholesterolgehalte vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Medicijnen zijn niet altijd nodig. Een gezonde leefstijl is de eerste stap. Een gezonde leefstijl houdt in:

* gezonde voeding**
* voldoende bewegen
* niet roken

Medicatie bij een te hoog cholesterolgehalte

Stel:
Je houdt je keurig aan je dieet en je hebt de salami van het menu geschrapt en doet tegenwoordig zoveel mogelijk op de fiets. Maar toch gaat je cholesterolgehalte niet voldoende omlaag. Dan vindt je huisarts het wellicht tijd voor medicijnen, cholesterolverlagers.

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks cholesterolverlagende medicijnen. Artsen schrijven ze voor bij een te hoog cholesterolgehalte of bij een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben krijgen soms een recept voor cholesterolverlagers mee naar huis.

Net zoals je een hoog cholesterolgehalte niet merkt, voel je ook niet of de cholesterolverlagers wat voor je doen. Het is dus belangrijk om regelmatig je bloed te laten controleren om te kijken of de medicatie aanslaat. Na vier tot zes weken zou het volledige effect van dit medicijn bereikt moeten zijn.

Als je stopt met de medicatie, neemt het cholesterolgehalte weer toe. De meeste mensen slikt deze medicatie dus voor de rest van hun leven.

Bijwerkingen van cholesterolverlagers?
Zoals alle medicijnen kunnen ook cholesterolverlagers bijwerkingen geven. Zo zijn maag- en darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en spierklachten bekend als bijwerkingen. Deze klachten komen over het algemeen alleen in het begin voor. Als je er last van blijft houden, kun je het beste even overleggen met je huisarts. Wellicht kan de dosering aangepast worden of een switch gemaakt worden naar een ander medicijn.

Kan de natuurdrogist je helpen?

Natuurlijk!
Je kunt ook baat hebben bij het supplement co-enzym Q10 tegen bijwerkingen als vermoeidheid en spierklachten. Sommigen cholesterolverlagers verminderen namelijk de aanmaak van deze lichaamseigen stof.

rode gist rijst

Er is meer! Het opvallende was dat ze bij de Natuurdrogist merkten dat er steeds meer vraag was naar Rode Gist Rijst. Hun klanten zijn immers oud en wijs genoeg om zelf op zoek te gaan naar (natuurlijke) alternatieven 😉 . Rode Gist Rijst is de aanpak van de natuur voor een verantwoord cholesterolgehalte. Het bevat een extract met de actieve stof Monacoline K, waarvan bij een dagelijkse hoeveelheid van 10 mg is aangetoond dat het goed is voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Rode Gist Rijst heeft een positief effect op je cholesterolgehalte en toont nagenoeg geen bijwerkingen!

Neem deze adviezen ter harte

 • Lees de bijsluiter van je medicatie nog eens door na 4 maanden en maak je klachten (bijwerkingen) bespreekbaar
 • Beslis nooit zelf om af te stappen van de door de huisarts voorgeschreven medicatie
 • Overleg met je huisarts de mogelijkheden voor het toevoegen van Q10 of het overstappen naar Rode Gist Rijst
 • Laat om de 3 maanden je cholesterolgehalte prikken om te zien wat jouw veranderingen in leefstijl of medicatie doen
 • Laat je altijd goed informeren!

Je merkt immers niets van een te hoog cholesterol en het kan voorkomen dat de veranderingen niet het gewenste effect hebben. Indien gewenst kan Vera ook jouw huisarts voorzien van informatie m.b.t. (onderzoeken van) Q10 of Rode Gist Rijst, maak je huisarts daar gerust attent op!

Wat is te hoog?
Misschien heb je je wel al eens ergens laten prikken, je komt weleens van die aktiestands tegen in supermarkten, en ben je nou benieuwd hoe het staat met jouw cholesterolgehalte. Hieronder een tabel die de Hartstichting hanteert.

Totaal cholesterolgehalte (mmol/l)

Lager dan 5        Normaal
5 tot 6,5              Licht verhoogd
6,5 tot 8              Verhoogd
Hoger dan 8       Sterk verhoogd

cholesterol

 

Enkele voedingsmiddelen ( als je zoekt zul je er heel veel vinden) die een positieve uitwerking op je cholesterolgehalte kunnen hebben zijn:

 • bloemkool
 • zalm
 • lijnzaad
 • blauwe bessen, pruim, peer, passievrucht, cranberries
 • olijfolie
 • walnoten, amandelen, paranoten, pistachenoten (allemaal met mate!)
 • avocado
 • spinazie
 • Griekse yoghurt
 • havermout
 • zoete aardappel
 • cacao
 • bruine rijst
 • knoflook

Voor straks… fijn weekend!

About Lynda Hovens