Down Under

By 14 januari 2017 Blog No Comments

In een gezin van 4, waarvan 3 vrouw, meent de man dat hij het zwaar heeft ten tijde van de menstruatieperiode van ‘de dames’. Schipperend tussen al die ‘moodswings’ door, zijn best doend om vooral niemand boos te maken (want anders krijg je een snauw) en in de startblokken staand voor een snelle trip naar de winkel als blijkt dat het maandverband op dreigt te raken. De arme man….. *rolt met ogen*. Wíj zouden best eens willen ruilen. Umberto Tan (ook getrouwd met en vader van een vrouw) wilde nou eindelijk weleens zelf meemaken wat er dan zo ‘vreselijk’ is tijdens die periode. Voor wie de uitzending niet heeft gezien:

Heel veel vrouwen hebben last van menstruatieklachten.  Er kan dan sprake zijn van een scherpe of zeurende pijn in onderbuik en -rug, hoofdpijn, transpireren en diarree. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met braken en flauwvallen. Behalve pijn, kunnen zich ook zeer zware bloedingen voordoen. Deze bloedingen (menorragie) kunnen zo hevig zijn dat ze voor even het dagelijks leven flink in de war kunnen schoppen.

Ernstige menstruatieklachten kunnen worden veroorzaakt door fibromen, poliepen, bekkenontsteking, endometriose, verminderde functie van de schildklier (zie schildklierproblemen), bloedstollingsaandoeningen, stress of een spiraaltje. Wanneer je naar de huisarts moet? Als je het niet vertrouwd. De klachten worden door iedereen anders ervaren maar als je er écht helemaal door gevloerd word moet je echt even naar de huisarts. Denk niet dat het ‘er gewoon bij hoort’. Er kan namelijk meer aan de hand zijn.

Endometriose komt veel voor maar is bij veel vrouwen en huisartsen nog onbekend. Bij endometriose komen stukjes baarmoederslijmvlies op abnormale plaatsen terecht, zoals op de eileider, eierstokken en op andere plaatsen in het bekkengebied. Dit slijmvlies zwelt óók periodiek op en gaat bloeden, net als het slijmvlies in de baarmoeder. Het veroorzaakt irritatie op de plekken waar baarmoederslijmvlies niet hóórt te zitten.

Het kan zijn dat het afweersysteem van het lichaam die plekjes volledig opruimt, maar er kunnen ook littekens achterblijven. Als het opruimen mislukt kan endometriose uitgroeien en blijven er in de littekens endometriosecellen zitten.  Als deze haarden tijdens iedere menstruatie bloeden, groeien die littekens, en ontstaat er geleidelijk een chronische ontsteking met vergroeiingen (bv geknikte of vernauwde darm) en verklevingen tot gevolg.

Wil je meer weten over endometriose, kijk dan eens op de site van de stichting.

Vera’s advies
Menstruatie hoort bij het vrouwelijk lichaam. In veel gevallen wordt dan de anticonceptiepil voorgeschreven, met name bij jonge vrouwen. Maar dit is niet altijd mogelijk of noodzakelijk, tenminste als je het op een natuurlijke manier probeert op te lossen.

Enkele voorbeelden:

  • Een oude, vertrouwde tip die nog het steeds goed doet: een warme kruik ! Vul een kruik met lauwwarm water en leg die op je buik of onderrug. Ga zitten of juist lekker liggen, net wat je fijn vindt. Zet eventueel een rustgevend muziekje op. De warmte van de kruik zal zorgen voor verlichting van de pijn.

  • Vrouwenmantel is goed tegen een aantal ziekten die alleen vrouwen kunnen krijgen. Ze wordt ingezet tijdens witte vloed, pijnlijke menstruatie en ter verlichting van de overgangsjaren. Pijnlijke menstruatie en menstruatiekrampen worden genezen met vrouwenmantel.

  • Heb je erge last van krampen, maak dan kamillethee

  • Gebruik Schüssler nr. 7: Magnesium phosphoricum Zet ‘m dan in als Hete 7! Dit is zonder weerga het beste middel voor onwillekeurige verkrampingen (buikpijnen, kolieken, menstruatiekrampen, migraine in het beginstadium) en plotselinge pijnscheuten. Neem 10 stuks van dit mineraal in warm water, dat eventjes gekookt heeft, opgelost en drink het heet mogelijk met kleine slokjes op

More Down Under
Het lijkt me duidelijk dat je júist in de periode van je menstruatie extra lief voor jezelf moet zijn. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt om jezelf zo comfortabel als mogelijk door die maandelijkse periode heen te helpen.

Cottons
Het 100% natuurlijke katoen in tampons, maandverbanden en inlegkruisjes biedt vrouwen eindelijk een alternatief voor de bestaande synthetische producten. Veel merken lijken namelijk hetzelfde, maar zijn ze dat ook? Goede vraag, als je bedenkt dat wat in je tampon zit ook in jou zit. Daarom worden de producten van Cottons niet gebleekt met chloor (zoals bij andere merken), maar met zuurstof.  Chloor?! Dat is toch voor het toilet? (En zelfs dát doen we liever niet meer, we kiezen zelfs voor ons toilet voor chloorvrije producten) Bovendien zijn alle Cottons producten hypoallergeen.

Wees alert!

TSS
Het Toxic Shock Syndrome (TSS) is een uiterst zeldzame, maar zeer ernstige, toxische ziekte, die een fataal verloop kan hebben. TSS wordt veroorzaakt door een toxine (gif) dat geproduceerd wordt door een bacterie (Staphylococcus aureus). Deze bacterie komt normaal gesproken voor in de neus van ongeveer een derde van de mensen. Ook kan de bacterie aanwezig zijn op de huid en in de vagina zonder schade aan te richten. Als de toxine wordt geproduceerd in de vagina of een wond en van daaruit wordt geabsorbeerd in de bloedbaan, dan kan een persoon die niet resistent is tegen de toxine, ziek worden. De eerste verschijnselen kunnen zich plotseling ontwikkelen en lijken op griepverschijnselen.
Een vroege herkenning van deze symptomen is van groot belang.

1 – Je voelt je erg ziek, hoofdpijn, een zere keel, spierpijn
2 – Hoge koorts en rillingen, meestal 39 graden Celsius of meer
3 – Braken, diarree, of beide
4 – Flauwvallen, duizeligheid, zwakheid of verwarring
5 – Een met zonnebrand vergelijkbare huiduitslag

Als je dus je tijdens of vlak na je menstruatie een of meerdere van genoemde symptomen hebt, verwijder je tampon en neem onmiddellijk contact op met je (huis)arts of het ziekenhuis. Wees er zeker van dat je TSS noemt en aangeeft dat je tampons hebt gebruikt.  Tampons bevátten niet de bacterie die TSS veroorzaakt maar tampongebruik wordt in verbánd gebracht met een verhoogd risico op TSS

Dat je het weet! Geen paniek, maar wees alert.

Dus dat, o….en chocola, dekentjes, Netflix en het beste plekje op de bank! 😉

 

Groet,

Lynda

About Lynda Hovens