Kleur met beleid – houdbaarheid van make-up en schmink

By 3 februari 2017 Blog No Comments

Is de yoghurt een dagje over de datum, gooien we ‘m door de gootsteen. Hangt onze sla dan verdwijnt de krop in de GFT bak. Vlees, riekt het raar dan wagen we het er niet op en wordt er een ei gebakken…..enzoverder enzovoort. We nemen de houdbaarheidsdatum op de verpakking van onze levensmiddelen heel serieus, soms iets té serieus maar dat is een ander verhaal. We willen niet ziek worden, ons niet “misselijk eten”. Waarom we dan wél jaren onze cosmetica en verzorgingsproducten gewoon blijven gebruiken tot ze helemaal op zijn? Natuurlijk, als je de fles/stick/pot leeg krijgt voor de houdbaarheidsdatum verstreken is dan is dat helemaal prima maar zeg eens eerlijk…..wie heeft er nog een lipstick van een aantal seizoenen geleden in haar make-up tasje?  Ook voor make-up, verzorgingsproducten én schmink (het is er de tijd weer voor) hebben een houdbaarheidsdatum die je serieus moet nemen.

Hoe lang kun je cosmetica bewaren?
Op veel producten staat op de achterkant een klein tekentje, vaak een potje met een open deksel, met de letter M van maand(en) en een cijfer.  Zo kun je precies zien hoe lang je het product na opening kunt bewaren. Laten we je cosmetica eens opsommen:

Voor alles geldt: kijken en ruiken. Vooral geur kan je veel vertellen van een product


Lippenstift
Een lippenstift of lipgloss kun je zo’n 1 tot 2 jaar bewaren.  Bewaar de lippenstift bij warm weer in de koelkast om de levensduur van de lippenstift te verlengen.  Een lipgloss is korter houdbaar en de levensduur is vrijwel niet te verlengen.  Dit komt omdat het een vloeibare massa is, wat het een broeiplek maakt voor bacteriën.

Mascara
Mascara gebruiken we het meeste van allemaal. Hij is dan ook maar 3-4 maanden houdbaar, je kunt mascara het langste gebruiken als je het borsteltje niet te snel op en neer beweegt tijdens gebruik.  Hierdoor komt er namelijk zuurstof in het flesje waardoor de mascara uitdroogt.

Oogschaduw
Een oogschaduw op poederbasis blijft zo’n 1 tot 2 jaar goed.  De houdbaarheidsdatum van vloeibare oogschaduw is door de substantie korter.  Je kunt ze langer gebruiken, maar let dan goed op de kleur, geur en kwaliteit.

Nagellak
Afhankelijk van de kwaliteit is een nagellakje 1 tot 2 jaar houdbaar.  Vooral aan het uiterlijk en de textuur van de substantie kun je zien of hij nog goed is.

Poeders en blush
Een poeder en blush kun je zo’n 1 tot 2 jaar bewaren.  Check ze na een lange tijd natuurlijk wel weer op kleur, geur en kwaliteit.  Zien ze er anders uit of klontert alles samen? Gooi ze dan meteen weg.

Foundation
Een vloeibare foundation kun je 1 tot 1,5 jaar bewaren na opening. De foundations op waterbasis bederven daarentegen eerder dan foundations op basis van olie, controleer dit dus eerst. Let wederom op het uiterlijk de geur en kleur van de vloeistof. Korreltjes? Aangekoekte randen? Verkleuring? Weg ermee!

Oogpotloden, lippotloden en eyeliners
Een oog- en lippotlood hebben een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar.  Je kunt de levensduur verlengen door ze regelmatig te slijpen om de groei van bacteriën tegen te gaan.  Je kunt ze nog langer bewaren, maar dan kan het zijn dat de kwaliteit en kleur verminderd zijn. Vloeibare eyeliners zijn daarentegen beperkt houdbaar, zo’n 6 maanden. Wederom door de vloeibare substantie.

Tools
Niet alleen je make-up producten moet je testen. Ook je kwastjes en sponsjes zijn een bron van bacteriën.  Vervang ze dus regelmatig of maak ze een keer per week goed schoon. Sponsjes moet je sowieso elke week vervangen. Je kwastjes maak je schoon door ze te reinigen in een kommetje met warm water. Spoel dit water weg en vul het kommetje met babyshampoo, dompel je kwastjes onder en draai ze voorzichtig rond. Is het water meteen al vies? Pak dan nieuwe babyshampoo, herhaal dit totdat er geen viezigheid meer van af komt. Droog ze vervolgens met een stukje keukenpapier et voilà.

Weet je niet meer precies wanneer je een product voor het eerst geopend hebt? Plak er bij opening dan een stickertje op, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Schmink
Veeg na het gebruik van de schmink de potjes schoon met een spons en laat de potjes zonder deksel opdrogen. Ook hier geldt: als je potjes schmink gaan ruiken, vervang ze dan. Felle zon en hoge temperaturen zorgen ervoor dat de schmink zacht wordt. Probeer de schmink altijd in de schaduw te houden om dit te voorkomen. Eventueel zacht geworden schmink kan je in de koelkast zetten om deze weer harder te maken.

Schminkpenselen
Penselen maak je eenvoudig schoon onder een stromende kraan met lauwwarm water en een beetje handzeep. Je kunt het penseel met een beetje handzeep in je hand schoonmaken totdat er geen kleur meer verschijnt. Dep de penselen droog met een handdoek en laat ze een dagje drogen.

Sponsjes
Voor (schmink)sponsjes geldt hetzelfde als de schminkpenselen. Ze kunnen gerust meerdere keren mee.  Gaat je spons scheuren of brokkelen, dan moet je ‘m vervangen.

Als je houdbaarheidsdata negeert en gewoon blijft gebruiken en smeren kun je je huid ‘ziek’ maken. Er kunnen allerlei huidklachten optreden die voor ongemak kunnen zorgen en het uiterlijk van je huid aan kunnen tasten. Bij oogmake-up kunnen fikse oogontstekingen ontstaan door gebruik van oude producten.
Cosmetica en schmink zijn bedoeld als verfraaiing van je looks, gedoe achteraf wil je niet. Gebruik dus je ogen en je neus en kleur met beleid.

Dit weekend maar eens alles checken en schoonmaken? Evt. nieuwe schmink, cosmetica en tools zijn snel te vervangen. Kun je ook weer eens kiezen uit wat leuke nieuwe kleurtjes!

 

Fijn weekend!

About Lynda Hovens