Blijf er niet mee zitten!

By 24 september 2016 Blog No Comments

Ze horen erbij, of eigenlijk moet ik zeggen…..ze komen voor! Van die kwaaltjes die iedereen kan hebben maar wij we liever niet over praten. Gek eigenlijk want sprekende mensen zijn toch te helpen? Wij schromen in elk geval geen enkel onderwerp (waarom zouden we?), een aambei is toch net zoiets als een pukkel? ….ehm….alleen dan ergens anders zeg maar ;). Blijf er niet mee zitten/lopen/liggen. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en flink jeuken. Daar wil je toch zeker zo snel als mogelijk van af?

Hoe doe je dat? Hoe voorkom en bestrijd je aambeien? Schaam je vooral nooit! Maak het bespreekbaar bij de drogist, zij zijn ervoor om je van dat soort dingen af te helpen.

aambeienWat zijn aambeien?
Aambeien zijn gezwollen aderen (spataderen) in de wand van de endeldarm, bij de anus. De pijn wordt veroorzaakt door de zwelling en je kunt je voorstellen als je dan ook nog een last hebt van een moeilijke stoelgang je daar nog eens extra last van zult hebben. Helderrood bloed, dat niet vermengd is met de ontlasting, is voor veel mensen een signaal dat misschien wel sprake is van aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien ontstaan door hoge druk in de bloedvaten.

 • Bij zwangere vrouwen, tijdens de zwangerschap en de bevalling worden de bloedvaten extra belast
 • Bij mensen met overgewicht
 • Bij vezelarme voeding, hartafwijkingen, leveraandoeningen en zwakte van aderwanden
 • Bij “lezers”…. Die leg ik even uit ;). Veel mensen lezen op het toilet, al dan niet voor de grote boodschap. Een krant, boek, tijdschrift en wat te denken van de mobiele telefoon…. Doordat je veel langer op het toilet zit dan nodig is, blijft er constant een grote druk op je anus. Die druk veroorzaakt uiteindelijk ook aambeien. Dus blijf niet langer op het toilet dan nodig!

Wat kun je doen ter behandeling én voorkoming van aambeien?

 • Vermijd lang zitten en persen bij de stoelgang
 • Zorg voor regelmatig bewegen (wandelen en zwemmen)
 • Darmen houden van regelmaat, probeer daarom elke dag op dezelfde tijd naar het toilet te gaan
 • Als er klachten zijn, gebruik liever geen toiletpapier maar vochtig toiletpapier. Of spoel met water en dep met zacht toiletpapier.
 • Een koud zitbad van 30-60 seconden kan helpen.
 • Let op vezelrijke voeding. Kies voor volkoren producten, rauwe groenten en vers fruit. Bananen, aardbeien, appel (met schil) en bonen zijn prima.
 • Vermijd vezelarme voeding en witte suikerproducten
 • Drink voldoende water per dag
 • Gebruik lijnzaad of lijnzaadolie (niet verhitten), dit maakt de ontlasting wat zachter en daardoor makkelijker ‘los te laten’. (lijnzaad en lijnzaadolie zijn ook bij de natuurdrogist verkrijgbaar. Ze kunnen je ook tips geven hoe je deze producten in je dagelijkse voedingsschema kunt toepassen.)

 

zelfzorg tegen aambeien

Waar kan de natuurdrogist je mee helpen?
Aambeien zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Verschillende zelfzorgproducten kunnen je helpen bij jeuk, pijn en irritatie. Maar ook bij het zachter maken van de ontlasting zodat hard persen niet nodig is.
Paardenkastanje zorgt voor het behoud van sterke aders. En heeft een positieve invloed op de bloedvaten. Het ondersteunt van binnenuit de doorbloeding in de aders en helpt daardoor bij spataderen en aambeien.
Ginkgo Biloba is in staat om de wanden van de aderen te verjongen. Ook bij slechte doorbloeding kan Ginkgo krachtig helpen.
Psyllium helpt de stoelgang gezond te houden, hierdoor vermindert het indirect aambeien.
OPC druivenpittenextract houdt de aderen in goede conditie. Onderzoek toont aan dat het extract van druivenpitten de bloedcirculatie in de aderen van benen kan verbeteren, waardoor jeuk, zwelling, krampen, verdoving en zenuwpijn aanzienlijk kunnen verminderen.
OPC verbetert ogen, aderen, bloedsomloop en doorbloeding en vermindert ook spataderen én aambeien

Wij adviseren je graag over het gebruik van deze producten. Mocht je niet zeker weten of je een aambei hebt (of iets anders), het bloeden niet stopt, de aambeien te pijnlijk zijn of komen ze steeds terug, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Zo simpel kan het zijn, blijf er toch niet mee zitten!

Nog even een kijkje in de Spaanse keuken van adverteren. Onderstaande advertentie komt uit Spanje, zo zetten zij in tegen aambeien. 🙂

aambeien advertentie

About Lynda Hovens