Je zult het maar hebben – eczeem

By 14 juli 2016 Blog No Comments

Gedoe hoor! Jeuk, huiduitslag, roodheid, zwellingen, bultjes, schilfers….je krijgt een idee wat ik bedoel? Eczeem, je zult het maar hebben! Naast dat het natuurlijk ontsierend is, is het vooral heel vervelend en vaak pijnlijk. Het is niet besmettelijk en niet vies en toch trekken veel mensen de neus op als het over eczeem gaat. Zó onnodig want het heeft niets met gebrek aan hygiëne te maken, dus waarom zou het dan vies zijn? Het is vooral vervelend en dan is het ook nog eens lastig om de juiste behandeling te vinden.

Wat is eczeem?
Er zijn diverse soorten eczeem maar ze hebben met elkaar gemeen dat er iets is dat je huid uit balans brengt. Dat ervoor zorgt dat je huid gaat barsten, jeuken, schilferen, zwellen etc. Neem bijvoorbeeld Psoriasis. Een chronische huidaandoening met als gevolg een versnelde huidschilfering. Dikke rode schilferende plekken op de huid zijn het gevolg. Even voor de beeldvorming, bij een psoriasispatiënt vindt huidvernieuwing in 6 a 7 dagen plaats. Bij mensen zonder de huidaandoening duur dit 26 a 27 dagen!

Eczeem behandelen
Zonder de juiste behandeling leiden de jeuk en het krabben tot nieuwe problemen. Het is dus zaak een middel te vinden dat de aandoening afremt of zelfs doet verdwijnen. Het is overigens wel heel belangrijk dat je kiest voor de meest pure en gezonde producten, een oplossing voor de lange termijn. Geen tijdelijke verlichting en zeker geen verergering van de klachten zoals met veel producten die chemicaliën bevatten. Die chemicaliën bevatten namelijk giftige ingrediënten die je huid uitputten. Ze vergroten de kans op irritatie en leiden tot bijwerkingen en nóg meer allergieën terwijl je dáár nou juist van af wilde! Het is dus heel belangrijk dat je weet wát je smeert. Op een ‘beschadigde huid’ ga je géén chemische producten (bv hormoonzalven) smeren. Waarom niet?

 1. Mensen met huidklachten moeten het gebruik van producten als luchtverfrissers, parfum, zeep en wasmiddelen zoveel mogelijk voorkomen omdat deze vaak jeuk en een droge huid veroorzaken. De huid raakt er geïrriteerd van.
 2. Het gebruik van chemische huidverzorgingsproducten zorgen voor een verzwakking van de huidcellen waardoor de huid nog verder beschadigt. Hierdoor wordt de huid dunner en ontstaat er bovendien vaak uitslag.
 3. Veel mensen die chemische producten voor de huid gebruiken doen dat omdat ze deze zien als een snelle oplossing. Wat ze daarbij vaak vergeten is dat de huid verslaaft raakt aan deze steroïden. Hoe meer ervan gebruikt wordt, des te meer er de volgende keer nodig is voor hetzelfde resultaat.  Na verloopt van tijd wordt de huid er tolerant voor en helpt het helemaal niet meer.
 4.  Een allergische reactie is meestal een signaal van het immuunsysteem dat een bepaald ingrediënt niet geschikt voor je is. Veel chemische producten hebben een allergische reactie als bijwerking; een zeer direct signaal dat ze niet geschikt zijn voor de behandeling van de huid.

Feit of fabel?
Er wordt vaak gedacht dat eczeem alleen onder controle gehouden kan worden als men de symptomen maar zoveel mogelijk onderdrukt met chemische producten. Niets is natuurlijk minder waar want door de symptomen te onderdrukken neem je niet de oorzaak van het probleem weg. Het is dus een fabel dat je met ‘agressieve’ producten het beste resultaat behaald. Gun je huid een natuurlijke aanpak. Mijn moeder heeft psoriasis, al zo lang als ik me kan herinneren heeft ze plekken op enkels en ellebogen. Ze heeft echt verschillende dingen geprobeerd, zelfs lichttherapie. Als er al iets was dat hielp was het tijdelijk. Een vroegere collega had het, haar oren en hoofdhuid zaten vol en als ze last had van stress werd dat alleen maar meer.

grahams

Grahams*

Geoff Graham, na zelf jarenlang de zwaarste variant eczeem, jeuk en een droge huid te hebben gehad, besloot één ding; hij zou een product gaan ontwikkelen die zijn zoontje zouden helpen bij zijn strijd tegen het eczeem. Samen met zijn vrouw Shannon ontwikkelde hij uiteindelijk een hele lijn producten voor mensen met huidaandoeningen. Het assortiment van Grahams bestaat inmiddels uit verschillende natuurlijke producten die zowel bestrijdend als preventief ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld:

 • Calendulis Plus Crème
  Dit is het eerste product dat Geoff voor zijn zoontje heeft ontwikkeld. Het verzorgt en verzacht de rode, ruwe en geprikkelde huid. De huid wordt weer zacht en glad. De crème ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is in te zetten bij eczeem en psoriasis. Goed om te weten: Iedere huid is anders, dus iedere huid reageert ook anders op de Calendulis Plus Crème. De huid kan in eerste instantie gevoelig reageren; dit zijn normale reacties van de huid die zich wat verzet tegen de natuurlijke aanpak van Grahams. Gebruik bij voorkeur eerst een kleine hoeveelheid op een “goed” stukje huid, zodat je weet hoe jouw huid reageert op de crème en je bij gebruik op de “slechte” huid niet direct denkt dat het een allergische reactie betreft.
 • Eczeem Crème
  Medisch hulpmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten ter verlichting van eczeem, dermatitis en jeuk. Het is direct jeukstillend en helpt de huid om te herstellen. Dit is een iets mildere crème dan de Calendulis Plus Crème en daardoor zeer geschikt voor baby’s en kinderen, alsook voor gebruik in het gezicht. Zowel bij kinderen als bij gebruik in het gezicht geldt: gebruik bij voorkeur eerst de olie en vervolgens de crème.
 • Olie (huid en bad)
  De Grahams Olie voedt de huid en helpt deze te herstellen. Gebruik een scheutje olie in bad gedurende 15 minuten. Ook kun je de olie direct op de huid aanbrengen, als huidolie.
 • Sooth-it Balm
  De Sooth-it Balm van Grahams is een verzachtende, vochtinbrengende balsem met een beschermende werking. Deze (in eerste instantie) vettige balsem trekt snel en diep in de huid en houdt deze soepel en zacht.  Tip: ook zeer goed te gebruiken als handcrème en voor de hielen van de voeten (voor verzachting van het eelt).
 • Shampoo
  De shampoo werkt verlichtend en verzachtend voor de droge, jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Ook wanneer je geen last hebt van de hoofdhuid maar wel van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis op het lichaam, is het aan te bevelen om deze shampoo te gebruiken; het irriteert namelijk niet bij het afspoelen. De shampoo is als alle Grahams producten hypoallergeen. Bij klachten als eczeem en psoriasis wordt de hoofdhuid vaak ’s avonds ingesmeerd met de Calendulis Plus Crème, waarna de haren de volgende morgen worden gewassen met Grahams Shampoo. Het is geschikt voor ieder haartype.
 • Conditioner
  Omdat het gebruik van een “normale” conditioner het effect van onze shampoo teniet kan doen, en bovendien vaak voor irritatie op het lichaam zorgt, is er een conditioner samengesteld die als aanvulling van de shampoo dient. De haren worden weer zacht en worden goed verzorgd.
 • Body Wash
  De Body Wash helpt het vochtgehalte in de huid te herstellen. De douchegel, met onder andere Manuka honing**, kan dagelijks gebruikt worden onder de douche bij een gevoelige en geïrriteerde huid en jeuk. Geschikt voor ieder huidtype.
 • Soap
  De zeep is samengesteld uit een mix van natuurlijke oliën en Manuka honing. Hierdoor is het verzachtend en vochtinbrengend tegelijk (in tegenstelling tot gewone zeep, die de huid juist uitdroogt). De zeep is zeer mild waardoor die ook geschikt is voor de droge en/of gevoelige huid. Het bevat geen geur- en kleurstoffen, en zit verpakt in een hoeveelheid van 100 gram.
 • Sunclear SPF30
  De zonnebrandcrème is in Australië in 2009 uitgeroepen tot zonnebrandcrème van het jaar. Deze crème heeft een zeer hoog zinkgehalte, waardoor hij gemakkelijk uit te smeren is en daarnaast transparant van kleur is! Deze zonnebrandcrème is speciaal ontwikkeld voor mensen met huidklachten maar is voor alle huidtypen goed te gebruiken. De crème is hypoallergeen en maar liefst 2 uur waterbestendig, waardoor dus ook zeer geschikt voor sporters.

Grahams staat bekend om zijn helende werking en als je dat eens zelf zou willen proberen, kun je in de winkel proefmonstertjes gaan halen van dit merk. Vera kan je helpen het juiste product bij je klachten te kiezen. Ik ga er in elk geval een paar halen voor mijn moeder!

Het hoeft dus zeker niet altijd een kwestie van ‘mee leren leven’ te zijn, blijf zoeken naar het juiste product. Het is belangrijk dat je huid zo gezond mogelijk is, je huid is immers je grootste orgaan (ca. 2 vierkante meter). Het bedekt je hele lichaam en heeft als functie je lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling, beschadigingen en ziektekiemen.

Wees er zuinig op!

grahams

*Grahams is:
Vrij van parabenen
Vrij van parfum
100% Natuurlijk
Geschikt voor jong & oud

** Manuka honing: Nieuw Zeelandse Manuka Honing is de enige 100% natuurlijke voeding in de wereld waarvan wetenschappelijk aangetoond is dat het een effectieve en betrouwbare unieke hoog kwalitatieve activiteit heeft. Bron: www.manukahoning.nl

About Lynda Hovens