Kinderziektes – Waterpokken

By 26 februari 2016 Blog No Comments

Och, ik weet het nog zo goed. Twee keer een mini meisje dat niet mocht krabben aan die rare rode vlekjes en een beetje hangerig was. Lastig omdat het nog in het luiertijdperk was. Die stomme waterpokken zitten natuurlijk op de meest lastige plekken en je kunt er gewoon niks aan doen! Ja je kunt het leed wat verzachten met diverse middeltjes maar verder is het gewoon een kwestie van tijd. Met een dag of tien is het leed meestal geleden en ben je er voorgoed vanaf
(…althans…..bij het betreffende kind). Eenmaal getroffen door de waterpokken ben je er namelijk voortaan tegen bestand.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken ontstaan door het varicellazostervirus. Door hoesten en praten wordt het virus verspreidt. Via de lucht dus. Hartstikke besmettelijk maar eenmaal besmet met het virus is er geen ontkomen meer aan. Na besmetting duurt het maximaal drie weken voordat de vlekjes ontstaan, je weet daardoor soms niet eens dat je een besmettingsbron bent. Daar kom je pas achter als de pokken tevoorschijn komen en dan is het al te laat. Het vocht dat uit de blaasjes komt is ook heel besmettelijk maar heb je als kind al de waterpokken gehad of ben je ertegen ingeënt dan kan je niks gebeuren….ook niet als je zwanger bent. Voor zwangere dames die zelf nooit de waterpokken hebben gehad én niet zijn ingeënt is het een heel ander verhaal. De kans op een zware longontsteking is dan bijvoorbeeld heel groot. Aangeboren afwijkingen bij de vrucht zijn overigens zeldzaam.

De kleine rode vlekjes/met vocht gevulde blaasjes veroorzaken jeuk en soms lichte koorts. Het is belangrijk dat je krabben voorkomt omdat a. het vocht zeer besmettelijk is en b. er achteraf lelijke littekens kunnen ontstaan.

Hoe verlicht je de klachten voor je kind?

Er zijn niet echt medicijnen tegen de waterpokken. Je kunt het alleen verzachten (en eventueel een pijnstiller op basis van paracetamol geven). Zorg dat je kind voldoende drinkt. Wil het een tijdje niet eten dan is dat nog niet eens zo heel erg, drinken is belangrijker. Hou de nagels kort zodat om onverhoopt krabben geen grote gevolgen te laten hebben (blaasjes stuk, bacteriën in de wondjes).

HELTIQ WATERPOKKEN is een optie.  Het werkt jeukstillend, kalmerend en het verkoelt de huid. Bevat 100% natuurlijke ingrediënten.

  • Overdag kun je de plekjes insmeren met de verkoelende gel
  • ’s avonds voor het slapen gaan kun je je kind in een bad met het zemelenextract zetten.

Door de antibacteriële werking worden infecties en littekens als gevolg van krabben zoveel mogelijk voorkomen.

Let op: Gebruik het zemelenextract niet indien je kind een glutenallergie of glutenintolerantie heeft.

VSM heeft een waterpokken spray die bestaat uit ingrediënten afkomstig van olijfblad en algen. Ook een 100% natuurlijk product dus. A.Vogel Echinaforce druppels kun je als bijproduct gebruiken. Deze zorgen voor een betere weerstand en dus een zo snel mogelijk herstel van de kwaal.

NOTE: Wanneer ga je naar de dokter?

  • Als je kind er flink ziek van is (oorpijn, buikpijn, sufheid, hoesten, keelpijn).
  • Als je zwanger bent is het altijd raadzaam toch even de huisarts te raadplegen als je in contact bent geweest met een kind met een kinderziekte.

Is bovenstaand dus niet aan de orde is een bezoekje aan de natuurdrogist voldoende. Waterpokkengel, waterpokkenspray, een zemelenbadje kun je allemaal zonder recept kopen. De uitleg en de hartelijke beterschapswensen krijg je er gratis bij.

zemelenbad tegen waterpokken

Als je kind waterpokken heeft is dat vooral heel vervelend voor het kind. Als ouder kun je alleen maar zorgen dat de jeuk dragelijk blijft. Tip van mij als “ervaren” moeder? Kleedt je kindje zo luchtig mogelijk zodat de rode vlekjes niet kunnen gaan “broeien” want daardoor gaat het alleen maar meer jeuken. Mocht het weer het toestaan (of als je je verwarming hoog genoeg zet) is een romper alleen voldoende. Aan de lucht drogen is altijd het beste voor dit soort “wondjes”.

Meer kun je niet doen! Ik wens je beterschap!

 

PS: op het moment dat ik dit tik sneeuwt het! Vraag me af waar de uitdrukking “pokkenweer” eigenlijk vandaan komt……

About Lynda Hovens