Op reis, wat neem je mee?

By 24 juni 2016 Blog No Comments

Nog maar een maandje, de zomervakanties komen eraan! Als je op vakantie gaat ben je misschien wel al lijstjes aan het maken? Wat neem je mee? Aan kleding neem je meestal te veel mee, daar kun je dus met gemak schrappen. Dat komt niet zo nauw, als het mooi weer is heb je weinig nodig.

IMG_3764 (Small)

Wat je níet mag schrappen is je reisapotheek. Waar je ook heen gaat, met de auto of het vliegtuig, je moet altijd de juiste spullen meenemen. Het is belangrijk dat je weet wat je bij je hebt. Zeker als je (voorgeschreven) medicijnen gebruikt moet je voorzichtig zijn met zelfzorgmiddelen. In het buitenland is ook van alles te koop maar zorg dat je altijd weet of je zomaar alles kunt gebruiken. Het is raadzaam vooraf je medisch paspoort even te laten updaten door de apotheek en met hen of de drogist te overleggen wat je in welke gevallen het beste kunt gebruiken. Het feit dat zelfzorgmiddelen gewoon overal te koop zijn wil niet zeggen dat ze geen kwaad kunnen doen. Zorg dat je ze alleen daar koopt waar de verkoper/ster je kan informeren over de (bij)werking! In het buitenland is er vaak de taalbarrière dus wil je op zeker gaan, neem het dan van thuis mee.

huisapotheek

Je huisapotheek kun je het beste nú even controleren en aanvullen met de dingen die je mee wilt nemen op reis. Let op de houdbaarheidsdatum van dat wat je al hebt en vul aan met dingen die écht bruikbaar zijn, dingen die je bijvoorbeeld voor meer dan één kwaal kunt gebruiken.

Stoelgang op vakantie

Da’s vaak een ‘dingetje’. Of je krijgt last van diarree, of je kunt juist niet naar het toilet. Dat eerste wordt vaak veroorzaakt door het klimaat en/of het eten. Verstopping is vaak een gevoelskwestie. Het is een vreemd toilet in een vreemd omgeving en dat zorgt er bij veel mensen voor dat ze simpelweg niet naar het toilet kunnen. Problemen met je stoelgang op vakantie kunnen de pret flink bederven. Daar wil je dus zo snel mogelijk vanaf.

iberogast

Iberogast is een geneesmiddel (lees de bijsluiter of vraag om advies, want het is niet voor iedereen geschikt!) op basis van kruiden. Je kunt het gebruiken bij:

  • slechte/moeilijke spijsvertering
  • maagpijn, maagzuur of een vol gevoel
  • maag-/darmkrampen
  • misselijkheid

Wat te doen bij diarree op vakantie?

Water in andere landen is voor ons niet altijd geschikt om te drinken. Drink water uit (gesloten) flessen (dus niet gevuld met kraanwater). Let ook op met ijsklontjes, deze zijn vaak gemaakt van gewoon kraanwater. Dit kán je diarree veroorzaken.

Meestal wordt bij diarree direct aan een diarreeremmer gedacht, zoals de werkzame stof Loperamine. Dit middels stopt de diarree snel maar kan ook bijwerkingen geven. Het remt de beweging van je darmen waardoor je obstipatie kunt krijgen. Ben je eindelijk van de diarree af, kun je nu helemaal niét naar het toilet..het stopt dus!

Diarree heeft meestal als doel heeft om schadelijke stoffen af te voeren. Bij een voedselvergiftiging is een diarreeremmer dan ook niet aan te bevelen want doordat je niet meer naar het toilet hoeft blijven de stoffen die je ziek maken in het lichaam en zul je je alleen beroerder voelen.

Heb je diarree en kun je een dagje in de buurt van je kamer, hotel of toilet blijven? Kies dan voor ORS om vochtverlies tegen te gaan en/of een middel wat je darmen niet stil legt zoals Tasectan. Je wil het probleem immers verhelpen, niet door laten sudderen en het oplossen uitstellen.

Laat je voordat je op reis gaat nog even goed bijpraten door Vera, er zijn misschien in de afgelopen tijd wat dingen verandert of nieuw op de markt gekomen.

Als je niet naar het toilet kunt op vakantie

Zul je zien, ben je eindelijk op je vakantiebestemming, kun je ‘het’ op een vreemd toilet niet doen! Dat heeft geen medische reden, het is een onbewuste grens die je niet over kunt. Vaak zijn het de vrouwen die hier last van hebben. Een laxeermiddel helpt je hier vanaf maar is niet aan te raden omdat laxeermiddelen op den duur schadelijk kunnen zijn. Zo ga je dan van verstopping naar diarree en vice versa.

Heb je altijd last van een “vakantie-stop”? Let dan alvast vóór je vakantie op je voeding. Uiteraard moet je hier tijdens je vakantie ook rekening mee houden. Waar let je op?

  • Eet vezelrijke voeding om de darmen te blijven prikkelen hun werk te doen.
    (groente, fruit, graanproducten, gedroogde pruimen, havervlokken, lijnzaad, zemelen)
  • Drink voldoende water (1.5 liter), zeker als je extra vezels gaat eten!
  • Kies eventueel voor een probiotica (goede darmbacteriën)
  • Ga naar het toilet, meteen! Niet straks, niet vanavond maar op het moment dat je aandrang hebt. Door de aandrang te negeren, droogt je ontlasting iets in. Doe je dit te lang of te vaak, dan leidt dit tot verstopping/ obstipatie

Voor wat betreft de muggen verwijs ik je graag naar een voorgaande blog over antimuggenproducten. Voor mogelijke andere kwaaltjes die je op vakantie kunt oplopen zoals bijvoorbeeld een koortslip (niet onderschatten) heeft Vera een aantal dingen die je ter voorkoming en/of ter behandeling kunt gebruiken.

Voor het gemak voeg ik nog een vakantiechecklist inclusief reisapotheek toe. Handig, want overzichtelijk en compleet!

Checklist 1

Checklist 2

Laat die reisapotheek nou niet liggen tot het laatste moment, je hebt het dan al druk genoeg en gaat misschien daardoor (belangrijke) dingen vergeten. Het zorgt voor rust als je de dingen nu al af kunt vinken. Dan heb je straks minder werk en ga je ontspannen, goed voorbereid en onbezorgd op vakantie. Laat dát het streven zijn.

About Lynda Hovens