Braaaaand!!! – maagzuur in actie

By 22 februari 2017 Blog No Comments

Blegh! Dat kan dus echt heel naar zijn he, dat brandend maagzuur. Iedereen lijkt er weleens last van te hebben en de meeste mensen weten ook wel waar het dan door komt. “Drink een glas melk, eet minder suiker en vet, neem een hap havermoutvlokken….”, goedbedoelde adviezen die, verdraaid, best ook nog weleens helpen. Maar wat als het dat niet doet? Wat als dat brandend maagzuur écht een last wordt en geen incidenteel ongemak?

Hoe werkt je maag?
“Ik heb ut zoor” is een veel gehoorde klacht in de winkel. Het lijkt vaak onschuldig maar als we ons erin verdiepen blijkt het toch iets anders te zitten.

Maag
Maagsap wordt aangemaakt door de maag zelf en bestaat uit zoutzuur en spijsverteringsenzymen. De binnenkant van de maag is bekleed met een dik slijmvlies, dat ervoor zorgt dat je maagwand beschermd wordt tegen het zure maagsap. Maagsap is erg belangrijk voor de spijsvertering. Het doodt eventuele ziekmakende bacteriën in het voedsel. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsap, de enzymen “verknippen” eiwitten tot kortere eiwitketens, waardoor spijsvertering makkelijker verloopt. (Technisch verhaal maar lees toch nog even mee) Een maaltijd blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Bij zeer vet eten loopt die tijd op naar 4-5 uur. Maagsap/ maagzuur hebben we dus écht nodig                                                                                                                                                     via

Brandend maagzuur
Bij brandend maagzuur sluit de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed. Het maagzuur kan daardoor teruglopen in de slokdarm en zelfs in de keel. Het komt voor bij mensen met een breukje in het middenrif maar ook bij toegenomen druk in de buikholte, door bv. overgewicht of zwangerschap. Soms veroorzaken stress of bepaalde voedingsmiddelen en dranken ook brandend maagzuur.

Maagpijn
Maagpijn is heel persoonlijk. Wat bij de een verkeerd valt, wordt bij de andere prima verteerd…zonder problemen. Als de pijn in de maag na het eten ontstaat, kan het een teken zijn van indigestie (overbelasting van de maag). Het is een onaangenaam gevoel boven in de buik. Meestal is er dan ook sprake van oprispingen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Pijn in de maag kan ook ontstaan door slecht kauwen, haastig eten, nervositeit en stress. Ook roken is een belangrijke oorzaak, ingeslikte rook prikkelt het maagslijmvlies.

Vera’s advies

 • Als brandend maagzuur of maagpijn ontstaat door te veel eten, probeer dit te vermijden door bewust te eten (niet met je bord op schoot voor de tv) en rustig te kauwen.
 • Kleine porties betere verdeeld over de dag spreekt natuurlijk ook voor zich.
 • Eet zo’n 3 uur voor het slapengaan niets meer. Een lege maag vermindert de maagzuurproductie en verkleint zo dus zuurbrand in de nacht.

 

Voeding
(Met de carnavalsdagen voor de deur is dit waarschijnlijk aan tip aan dovemans oren maar probeer dat feestje leuk te houden en jezelf geen geweld aan te doen.) Gebruik zo min mogelijk alcohol of vet eten. Wees voorzichtig met scherpe specerijen. Bij maagpijn door overeten kunnen kiwi, ananas of mango helpen. In deze vruchten zitten enzymen die de eiwitten splitsen. Voeg Keltisch zeezout toe aan je menu. Zout is natriumchloride, de chloride gaat naar je maagzuur. Voeg zuren als appelazijn of gefermenteerde groentes zoals zuurkool toe aan je menu. Eet voeding met betaïne zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten. Betaïne kan je maag helpen om meer maagzuur te produceren. Vermijdt de producten zoals suikers, koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol. Maar ook uien, chocola, pepermunt en alles waar je gevoelig voor bent. Drink niet tijdens het eten of vlak na het eten. Dit verdunt het maagzuur. Probeer stress te omzeilen, eet niet op momenten van veel stress en ga tijdens de maaltijd rustig aan tafel zitten en neem de tijd. Zet het hoofdeinde van je bed wat hoger als je er ’s nachts last van hebt (of gebruik kussens). Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je favoriete thee, gember ondersteunt namelijk je spijsverteringsstelsel.

                                                                                                                                                      via

Fytotherapie
Producten op basis van fytotherapie zoals Gastronol van A. Vogel en Iberogast kunnen je klachten verminderen. Vera en Tim kunnen je hierin adviseren

LET OP:
Wees erop bedacht dat maagklachten kunnen ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen (zoals NSAID’s: bijvoorbeeld Ibuprofen, Naproxen etc.) Ga altijd naar je huisarts als de maagpijn of het brandend maagzuur aanhoudt. Zeker als de klachten gepaard gaan met zwarte ontlasting of bloed spugen. Ook ernstig gewichtsverlies is een reden om naar de dokter te gaan

Hoe zit het dan met Rennies en maagzuurremmers?
Rennie en Maalox zijn maagzuurbinders. Zij kunnen ingezet worden voor mensen die af en toe last hebben van maagzuur en voor zwangere vrouwen met maagzuur. Zij neutraliseren het zuur zonder dat er veel risico is op bijwerkingen.
Zware maagzuurremmers zoals Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol remmen de aanmaak van maagzuur. Mensen die dagelijks last hebben van maagzuur of hun maag willen beschermen bij medicijngebruik, zijn gebaat bij deze zuurremmers. Deze middelen zijn echter alleen geschikt voor kortdurend gebruik (minder dan twee weken) vanwege de kans op bijwerkingen. Doordat deze middelen ook zonder recept verkrijgbaar zijn, lijken ze onschuldig. Maar niets is minder waar!

Maagzuurremmers kunnen de werking van bepaalde (recept)medicijnen verminderen. Het kan ernstigere aandoeningen verhullen. Gebruik de zelfmedicatie tegen maagzuur nooit langer dan 2 weken. Middelen tegen maagzuur kunnen de opname van vitamine B12 verminderen.
Gebruik je medicatie: overleg dan altijd eerst met je huisarts of je hierbij maagzuurremmers mag gebruiken
Zo zie je maar, het is niet zo onschuldig als dat het lijkt.

Addertje onder het g(r)as
Bij maagklachten/maagzuur denken we als eerste aan het minderen van het maagzuur. Maar wist je dat het merendeel van deze klachten komt door te wéinig maagzuur? Een ziektebeeld wat niet vaak bekeken wordt.  De voedselbrij in je maag zal je maag pas verlaten als de brij een bepaalde zuurgraad heeft. Door te weinig maagzuur duurt dit langer en gaat de brij liggen gisten en rotten. Hierdoor ontstaan gassen en krijg je een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren tegen dit oponthoud en probeert een uitweg te vinden. Hierdoor kan de onderste slokdarmsluitspier zich openen waardoor de voedselbrij de slokdarm weer inkomt.Dat geeft dat branderige gevoel. Dat is dus een teken van een tekort aan maagzuur.

Herken de symptomen:

Een teveel aan maagzuur komt eigenlijk alleen voor bij mensen met heel veel stress. Te veel maagzuur kan een voorloper zijn van een maagzweer. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Maagpijn
 • zure smaak in de mond
 • brandend maagzuur bij het liggen
 • diarree
 • veel transpiratie en warmte-aanvallen
 • veel boeren
 • slikken gaat moeizaam
 • historie van maagzweren of gastritis of andere ontstekingen in je lichaam

Zoals gezegd komt een te weinig aan maagzuur veel vaker voor. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn:

 • slechte adem, slechte lichaamsgeur
 • veel boeren en oprispingen
 • opgeblazen, zwaar, vol gevoel na het eten
 • vermoeidheid (ook geestelijk, denk ook dus aan depressieve klachten)
 • brandend maagzuur
 • moeilijk wakker worden, zwaar gevoel
 • verstoorde spijsvertering
 • gasvorming
 • misselijkheid
 • weinig tot geen transpiratie
 • maag raakt makkelijk van streek, maagpijn
 • overgeven

In alle gevallen doe je er verstandig aan even bij de natuurdrogist binnen te lopen en je klachten bespreekbaar te maken. Er is nog veel meer informatie waarin je je misschien herkent, Vera legt de gehele werking van maag graag nog eens rustig aan je uit en zo komen jullie samen beslist tot een succesvol behandelplan. Vermoedt ze dat er iets anders aan de hand is stuurt ze je vanzelf naar de overkant (huisartsenpraktijk…..voor de mensen die niet in ons dorp wonen 😉 )

 

Gezellige Vastenaovend!

P.s. niet vergeten!
Woensdag 8 Maart organiseert Vera een grote kienavond bij Lekker Gewoën
Kaarten zijn nog verkrijgbaar, dus kijk in de Mededelingen of op Facebook

About Lynda Hovens