Daar gá je weer…of toch niet?

By 22 april 2016 Blog No Comments

Waterige snot, een jeukend gehemelte, jeukende/branderige ogen, hoera….het is weer lente!

Helaas hebben steeds meer mensen last van hooikoorts. Met dit weer lekker naar buiten en eens flink de lente opsnuiven doen ze liever niet. Lichte hooikoortsverschijnselen zijn natuurlijk lastig maar de zwaardere ‘gevallen’ hebben er écht last van. Lopen echt met dikke ogen en een verstopte neus, weten van ellende niet waar ze als eerste moeten wrijven. Zó zonde, bizarre bijverschijnselen van éigenlijk een prachtige periode in de natuur. Alles schiet in bloei, alles groeit en bloeit. De een wordt daar vrolijk en energiek van maar een andere hoest, proest en is doodmoe.

tips tegen hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Niet meer of minder dan een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van de bloeiende grassen, struiken en bomen, dat is hooikoorts. Je afweermechanisme raakt er door van slag, histamine komt vrij en daar ga je: jeuk, kriebels, tranen en snot. (Mooier kan ik het niet maken ;))

Om zeker te weten dat er sprake is van hooikoorts en niet van een verkoudheid, de symptomen lijken op elkaar, kun je even onderstaande checklist doornemen.

Heb je:

  • Een loopneus (en later juist weer verstopt)
  • Niesbuien
  • Kriebelhoest
  • Gezwollen en rode ogen
  • Branderige keel, keelpijn
  • Hoofdpijn

Hou dan maar gerust rekening met hooikoorts, de pollen plagen je slijmvliezen behoorlijk!

hooikoorts

De verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid?

Check 1

Hooikoortsverschijnselen zijn supersnel! De verschijnselen van hooikoorts komen in enkele minuten opzetten. Ogen, neus en keel hoeven de pollen maar te voelen of ja hoor…daar zijn ze. Verkoudheidsverschijnselen daarentegen hebben een paar uur nodig om zich te manifesteren. Kortom: al is de verkoudheid nog zo snel, de hooikoorts achterhaalt hem wel.

Check 2

….maar vaak iets sneller weer verdwenen. Hooikoortsverschijnselen duren vaak slechts enkele uren. Niet om het probleem te bagatelliseren, verre van dat maar wanneer de zon achter de horizon verdwijnt en de avond valt verdwijnen de hooikoortsverschijnselen meestal ook.  (Ze komen de volgende dag vaak wel terug, maar dat even terzijde). Verkoudheidsverschijnselen daarentegen zijn zo’n zeven tot tien dagen continu aanwezig. Hooikoortsverschijnselen zijn dus acuter.

Check 3

Hooikoorts-snot is waterig. Bij hooikoorts lijkt het wel alsof er gedurende enkele uren puur water uit de neus loopt. De zakdoekjes zijn dan bijna niet aan te slepen. Bij een verkoudheid kan snot weliswaar ook waterig zijn maar in de meeste gevallen is het snot bij een verkoudheid dikker. En groen van kleur. (Ik hoop zo dat je je ontbijt achter de kiezen hebt 😉 )

Check 4

Traanogen of niet? De tranende, jeukende ogen. Het verschijnsel dat hooikoortspatiënten massaal het vervelendst vinden. Bij hooikoorts zijn jeukende traanogen meestal volop aanwezig. Bij een verkoudheid is dat vaak niet het geval. Het kan zijn dat je tijdens een verkoudheid tijdelijk wat last hebt van tranende ogen maar bij hooikoorts is dat bijna continu.

Check 5

Het jeukende gehemelte. Dat is niet typisch iets voor een verkoudheid maar wél voor hooikoorts. Gaat vaak gepaard met een droog, kriebelend gevoel achterin de keelholte. Ook zo’n typische reactie op pollen.

Nu weet je het, handig, maar hoe kom je er vanaf of hoe ga je zelfs preventief te werk?

Tips tegen hooikoorts

Je kunt hooikoorts op een natuurlijke manier bestrijden met:

  • Arkocaps Weegbree

Zowel preventief als acuut te gebruiken bij hooikoorts. Geen bijwerkingen, geen sufheid! Voor de exacte dosering kun je natuurlijk weer bij “ons Veer” terecht.

  • A. Vogel heeft diverse producten die je bij hooikoorts kunt inzetten. Denk aan tabletten maar ook neusspray en oogdruppels

Ik heb voor mijn jongste gekozen voor tabletjes en oogdruppels van A. Vogel. Deze tabletjes zijn wat kleiner dan de capsules van Arkocaps, een sputterende puber kan over die laatste nogal moeilijk doen zeg maar 😛 . Alle hens aan hooikoortsdek, laat de natuur je niet kisten maar laat ‘m je juist helpen. Homeopathische middelen of kruidengeneesmiddelen  tegen hooikoorts bestrijden de klachten op een natuurlijke manier.

hooikoorts

 

About Lynda Hovens