Je (nieuwe) beste vriend deze lente en zomer.

By 15 april 2016 Blog No Comments

Hello sunshine! (en hallo lezers 😛 ) Wat is dat toch weer lekker hè, die zon op je (ingesmeerde) gezicht! Rokjes mogen en kunnen weer en ook ‘met zonder jas’ behoort weer tot de mogelijkheden….mits je natuurlijk alles wat ‘bloot’ blijft insmeert!

Er zijn nogal wat ‘mythes’ over zonbescherming in het algemeen en niemand schijnt precies te weten hoe je je het beste tegen zonnebrand kunt beschermen. Zonnebrand is niet alleen pijnlijk en niet zo fraai om te zien, het gezondheidsrisico is aanzienlijk en daardoor natuurlijk reden nummer één om te zorgen voor een goede bescherming.

Afbeeldingen32

Hoe zorg je voor een goede zonbescherming, hoe gebruik je zonnebrandcrème op de juiste manier:

Laten we ons niet storten in de discussie prijs/kwaliteit, iedereen snapt wel dat in een merk als bijvoorbeeld Louis Widmer álles zit wat belangrijk is. Niet alle andere merken hebben zowel een UVB als een UVA-filter en toch zijn ze alle twee onmisbaar. UVA werkt (in het kort) anti-aging en gaat dieper de huid in zodat het goed kan filteren, dus ook tegen het ontstaan van bijvoorbeeld een melanoom. UVB beschermt je tegen de mogelijke verbranding. Het (technische) verhaal gaat natuurlijk veel verder maar voor nu is deze korte uitleg voldoende. Zorg gewoon dat je een zonnebrandcrème met UVA én UVB-filter koopt! Hoe gebruik je dan je zonnebrandcrème op de juiste manier? Door te smeren, en wel vanaf vorige week toen de zon begon te schijnen…….flauw he, maar het is wel zo. Zodra de zon begint met schijnen moet je smeren. Het is overigens wel handig en belangrijk als je vooraf weet welk huidtype je hebt, het is namelijk belangrijk te weten hoe lang je veilig in de zon kunt.

Welk huidtype heb ik?

Iedereen kan ingedeeld worden in 4 huidtypen:

 • Type I: Keltisch -> Lichte, bleke huid, met veel sproeten.
  Blond of rood haar
  Groene of blauwe ogen
  Snel en vaak zonnebrand
  Bruint niet/nauwelijks
 • Type II: Licht Europees -> Licht huid.
  Blond of rood haar
  Groene of blauwe ogen
  Vaak zonnebrand
  Bruint licht
 • Type III: Donker Europees -> Licht donkere huid
  Donkerblond of bruin haar
  (Licht) kastanjebruine ogen
  Af en toe zonnebrand
  Bruint goed
 • Type IV: Mediterraan -> Donkere huid
  Donkerbruin of zwart haar
  Donker kastanjebruine ogen
  Zelden zonnebrand
  Bruint snel

Hoe lang mag je in de zon?

Onder normale omstandigheden kan de huid onze zon voor een bepaalde tijd verdragen.

Dit verschilt wel bij ieder type:
Type I:  5-10 minuten in de zon
Type II: 10-20 minuten in de zon
Type III: 20-30 minuten in de zon
Type IV: 40 minuten in de zon

Blijf je langer in de zon dan dat voor jouw huidtype veilig is? Dan treedt er verbranding en huidveroudering op. Zo simpel is het.

Wat doet een (goed) zonnebrandproduct?

Een goed zonnebrandproduct verlengt de tijd die we in de zon kunnen doorbrengen. Voorbeeld?

Je bent:

Type I: Max 10 minuten in de zon. Smeer dan met een zonnebrandproduct met factor 50. Dan ben je 50 x 10 minuten (500 minuten = 8 uur) in de zon beschermt
Type II: Max 20 minuten in de zon. Smeer dan met een zonnebrandproduct met factor 30. Dan ben je 30 x 20 minuten (600 minuten = 10 uur) in de zon beschermt. Zou je met dit huidtype factor 50 smeren, ben je dus 16 uur beschermt. Je kunt dit overigens maar 1 keer per dag tellen en geldt dus niet bij elke keer opnieuw insmeren.

Louis Widmer zonnebrandcrème

De (zonnebrand)producten van Louis Widmer voldoen aan de Europese Regelgeving. Ze hebben een hoge UVA-bescherming, zijn water -en zweetbestendig en vrij van parabenen. Ja, Louis Widmer zonnebrandcrème is wat duurder dan een merk als bijvoorbeeld Nivea maar je snapt hopelijk dat je hier ook echt investeert in je eigen gezondheid.

Louis Widmer All Day

Wat doet een All-Day product ten opzichte van een traditioneel zonnebrandproduct? Een All-Day product komt meer in de onderste huidlagen waardoor er een langere bescherming optreedt.

zon louis widmer

Kinderen in de zon

We willen liever geen witte waas op onze huid. Weet je dat dit voor kinderen juist wel goed is? In de Kids Protection Cream zit een stof dat reflecteert. Natuurlijk loop je er dan niet als een sneeuwpop bij maar, zo wordt de zon al gefilterd buiten de huid i.p.v. in de huid En laten we eerlijk zijn, voor je kinderen wil je het beste!

Mensen met huidkanker krijgen als advies de zon te vermijden en dagelijks in te smeren met een hoge factor. Factor 50 of 50+ leent zich hier prima voor.

Hup de zon in! O nee, wacht….. aftersuncremè!  Nodig? Jazeker want wat doet aftersun ook alweer?

Aftersun is voor alle huidtypes te gebruiken, voor lichaam en gezicht. Het verkoelt, hydrateert en kalmeert. Het bereidt je huid voor op een volgende dag (zon) en niet onbelangrijk: je blijft langer bruin! Willen we dát nou niet allemaal?

Extra tip: Wil je het kleurtje nóg langer behouden? Zorg dan dat je je hele lichaam scrubt voordat je gaat zonnen (met zonbescherming). Je verwijdert dan de oude huidcellen en kunt hierdoor langer genieten van je kleur.

Dus, in het héél kort: iedereen die dit jaar nog geen zonnebrandcrème kocht moet actie ondernemen. Je crème van vorig jaar werkt niet meer optimaal dus dénk daaraan of vervang ‘m!

Last van zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht.  Er ontstaan ontsierende blaasjes of bultjes die flink jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan. Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn over het algemeen het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer.

Tijdens de zomer treedt gewenning op en zijn de verschijnselen milder of geheel afwezig.

Waar UV-B licht de grootste rol speelde bij zonnebrand, doet UV-A licht dat bij de zonneallergie.

 • Gebruik als eerste een goed zonnebrandproduct met zowel UVA als UVB-filters
  • Laat de huid gedurende het voorjaar rustig wennen aan zonlicht.
  • Probeer direct intens zonlicht zo veel mogelijk te vermijden, dus liever niet in de zon tussen 12 en 15 uur.
  • Er zijn ook voedingssupplementen die zonneallergie voorkomen.

Oké? Duidelijk? Kun je dan nú de zon in? Bijna 🙂 , er is nog wat leuks, iets dat je niet echt nodig hebt maar waar je wel heel blij van gaat worden. Het zorgt voor een zijdezachte “golden touch”, het laat je gebruinde huid er gezond en stralend uitzien.

L’Or de Méditerranée

Een droge glitterolie die de (droge) huid effectief hydrateert dankzij het hoge oliegehalte uit mediterrane planten.  Het zorgt voor een goud satijnen effect dankzij de minuscule glittertjes. L’Or de Méditerranée is rijk aan Bètacaroteen, wat bijdraagt aan een natuurlijke bruine kleur, en bevat geen parabenen. Het bevat zuivere mediterrane oliën zoals sesamolie (hydrateert), arganolie (voedt), olijfolie en zoete amandelolie (verzacht). Het geeft géén vlekken.

Als je dan toch nog op zoek bent naar een leuk Moederdagcadeau, dit zou een origineel geschenk zijn toch? Helemaal top zou het zijn als je haar de zonnebrandcrème, de aftersun én het ‘gouden glansje” schenkt want ze ís immers het goudstuk van het gezin, toch? 🙂

lor

 

Jongens, het is weer een hele lap geworden hè? Heb je het een beetje kunnen volgen? Loop anders gewoon lekker bij Vera binnen, ze herhaalt het met plezier nog eens en helpt je ook met het bepalen van je huidtype. Trouwens, je moet tóch snel even binnenlopen want er is weer granola! Dit keer in de smaken Applepie en Tasty! Nieuw in het foodassortiment is de pitten- en zadenmix. Lekker voor door je zomerse salade of voor in je huisgebakken brood.

 

 

 

 

 

bronnen: lauren conrad, louis widmer,

About Lynda Hovens