Voetschimmel

By 8 juli 2016 Blog No Comments

(is dat geen heerlijke titel? 😉 )

Zal je zien, het is niet koud en een paar slippertjes kunnen zo nu en dan echt best wel al. Alleen moet je niet aan slippers dénken als je last hebt van kalknagels en/of voetschimmel! Net nu je je blote voeten weer eens heerlijk zou kunnen laten zien.

In februari heb ik je ‘gewaarschuwd’ dat dit moment er weer aan zat te komen, blotevoetenweer! Misschien heb toen gedacht dat je nog wel even tijd had en nu, heb je spijt dat je er toen niet meteen aan begonnen bent. Voetverzorging is natuurlijk heel het jaar belangrijk. In de wintermaanden kun je ze nog verbergen in dikke sokken en gesloten laarzen en schoenen maar nu…….wil je ‘bloot’!

voetverzorging

Zwemmerseczeem
In douche- en kleedruimtes waar veel blote voeten voorbijkomen loop je het gemakkelijk op, voetschimmel. Zodra er maar één persoon heeft gelopen die voetschimmel heeft loop je grote kans het ook te krijgen, het is dus zeer besmettelijk. Het is niet charmant maar badslippers zijn dus een must! Ook zweetvoeten in slecht ventilerende schoenen lopen risico op dit nare eczeem. In je vakantie kun je dus ook langs het openbare zwembad het beste met slippers lopen, voetschimmel is een ‘souvenir’ dat je liever níet mee naar huis neemt.

Voetschimmel/zwemmerseczeem kan ontstaan als je huid beschadigd is en langdurig vochtig blijft. Hierdoor vermindert de beschermende functie van je huid en kan schimmel de buitenste laag van je huid gemakkelijk binnendringen. Ook als je zeep niet goed afspoelt zal de zuurgraad van je huid aangetast worden en daardoor de beschermende laag verstoord raken. Voetschimmel kan lelijk pijn doen. Het begint meestal tussen je 4e en 5e teen, je huid zal rood, pijnlijk en schilferig zijn.

Ook (jeukende) blaasjes op de huid van je voet kunnen erbij horen. Zoals gezegd is het besmettelijk voor andere mensen maar je kunt er zelf ook kalknagels door krijgen. (Dat kan er nog wel bij!) Kom daarom meteen in actie als je een of meerdere van deze symptomen herkent.

Preventief: hoe kun je voetschimmel voorkomen?

 • Draag (bad)slippers bij het zwembad
 • Spoel voeten af met water en droog ze goed, ook tussen de tenen.
 • Draag niet altijd dezelfde schoenen maar wissel ze af, zodat je een paar kunt laten drogen
 • Gebruik een voet & schoen poeder dat je op de voeten, in de schoen en in de sokken kunt strooien.
 • Was sokken geregeld op 60 of 90 graden, op lagere temperatuur wassen is beter voor het milieu maar dan blijven schimmelsporen vaak nog actief.

Producten die voetschimmel helpen voorkomen:

 • Mycosan Protect – 12 uur bescherming tegen voetschimmel. Herstelt de voethuid en biedt bescherming tegen een schimmelinfectie door middel van een beschermende film om de voeten te vormen. Het schuim trekt snel in en revitaliseert branderige en jeukende voeten direct. Bovendien vermindert het ook de kans op her-besmetting. Uiteraard waterresistant, dus prima te gebruiken voordat je naar het zwembad gaat!
 • Dermagiq Foot Spray – Mix van propolis extract en plantaardige etherische oliën zoals menthol, lavendel, pepermunt, teatree en eucalyptus. Het verkoelt en verfrist de voeten en is een weldaad voor transpirerende voeten en zweetvoetengeur. (Geschikt vanaf 6 jaar)

Voetschimmel, en nu?!

Nu is het tijd voor actie! Gebruik een goed product dat voetschimmel meteen aanpakt.

 • Daktarin (medicijn) is verkrijgbaar als crème
 • Mycosan Voetschimmel zit in een tube en breng je aan met de handige kwast die erbij zit.
 • Schüssler Celzouten, eerder dit jaar kon je hier al wat over lezen. Deze zouten zijn ook inzetbaar bij voetschimmel. Gebruik 1-5-6-10, en als voetbad: 1-5-6
 • Fytotherapie, Propolis en heermoes zijn ook alletwee in te zetten bij kalknagels en voetschimmel.

Laat je, voordat je start met een van deze producten, even goed informeren. Zeker als je andere medicijnen gebruikt is het verstandig even na te vragen of de combinatie kan/mag.

voetverzorging

LET OP: begin metéén! Zo ben je er niet alleen het snelste weer vanaf maar besmet je ook niet nog meer voeten (partner/kinderen).

Geen half werk, neem deze kwaal serieus. Niet alleen omdat verzorgde voeten zoveel mooier staan in open schoenen en slippers maar ook omdat het gewoon erg pijnlijk is. Beloon je moeite met wat leuke verzorgingsproducten van Herôme want bij besteding van 15 euro krijg je daar nu een paar hippe teenslippers bij cadeau! Dan mogen je trouwe onderdanen weer gezien worden, hoef je ze niet onder stoelen of banken te steken maar durf je met flair je benen nog eens over elkaar te slaan!

herome-one-minute-manicure1

Trouwens, mochten je voeten nog even niet toonbaar zijn dan kun je toch gebruik maken deze toffe actie hoor. Als je bijvoorbeeld die heerlijke One Minute Manicure koopt (van 20.35 euro voor 14.99) dan heb je de slippers óók al! Ze kunnen maar klaar staan. Als je dit product van Herôme nog niet kent moet je het echt even gaan proberen in de winkel, het werkt namelijk niet alleen super….het ruikt ook nog eens hemels!

PS: om mee te kunnen lopen met de Walk 4 the Roses in september zou het natuurlijk ook heel fijn zijn als je voeten schimmel- en pijnvrij zijn 🙂 .

walk 4 the roses

Volgende week maar weer een receptje? Lekkerder dan schimmels en eczeem, toch? 😛

 

About Lynda Hovens