Waarom is honing gezond?

By 3 december 2015 Blog No Comments

“wie zoet is krijgt lekkers…”  Lekkers om te eten maar ook lekkers om het lichaam mee te verzorgen en te verwennen.

Er bestaat nogal wat verwarring over honing. Is honing gezond? Het is zoeter dan suiker, is het daardoor niet slechters dan suiker? Etc. De grootste overeenkomst tussen honing en suiker is duidelijk, ze zijn beide zoet! En inderdaad, honing is zoeter dan suiker. Je kunt ze alletwee gebruiken voor het zoeten van dranken, koekjes, snoep, vlees en wat je allemaal nog meer zou willen zoeten. Wat is dan toch de gezondste keuze, het minder zoete suiker of de zoetere honing? Daarvoor moet je eerst het verschil tussen honing en suiker nog even weten. Honing wordt gemaakt door bijen. Mits er voldoende bloemen zijn (note to you, zaai bijenmix in je tuin!) zullen ze elke dag kilometers vliegen op zoek naar geschikte bloemen om nectar uit te halen. Eenmaal in de mond van de bij wordt de nectar omgezet in honing. De honing gaat terug naar de bijenkorf en de imker haalt de honing uit de korf. Na minimaal twee keer verhitten is de honing schoon en klaar om in de potten gedaan te worden. Er vanuit gaande dat we geen massa’s kunstmest gebruiken of onze bloemen met gif bespuiten tegen ongedierte komt er dus niks schadelijks bij de honing. Een puur eindproduct.

honing en cadeaus 094 (Small)

Suiker komt van suikerbieten en wordt niet gemaakt door een insect. Om de suiker uit de biet te halen is een heel proces nodig. De bieten worden geoogst, gaat naar de fabriek waar alles in kleine reepjes gesneden wordt. De reepjes worden verwarmd, gefilterd en nog meer verwarmd. Uiteindelijk zal de suiker van de plant scheiden en kunnen de zakken gevuld worden voor consumptie. De suikerbiet vraagt veel meer bewerking om tot suiker te komen dan de nectar nodig heeft om tot honing te komen. Belangrijke vitamines, mineralen en enzymen gaan verloren uit de suiker. Honing wordt minimaal verhit en zal daardoor al die belangrijke stoffen behouden.

Nog een verschil maar laat je daardoor niet afschrikken, honing bevat meer kcal dan suiker! MAAR…omdat honing zoeter is heb je er minder van nodig. Dus minder van het gezonde is nodig om tot hetzelfde resultaat te komen als met meer van het ongezonde. Je volgt me nog? Steek ik nou een heel verhaal af over dat goudgele goedje in pot of fles? Echt wel! Honing is een alleskunner, een multitasker een huis- tuin- en keukenmiddel tegen zoveel dingen dat het bijna raar is dat we er niet meer gebruik van maken.

Wist je bijvoorbeeld dat honing:

 • een oude remedie tegen snijwonden, brandwonden en schaafwonden is omdat het natuurlijke antibacteriële eigenschappen heeft?
 • kan helpen om littekenvorming te voorkomen?
 • als conditioner wonderen doet voor je haar?
 • heel goed werkt tegen diverse soorten eczeem? Zelfs bij babys!
 • droge en ruwe huid verzorgt?
 • werkt tegen zweetvoeten en je voeten verzorgt en kloofjes kan voorkomen én herstellen?

Wist je dat allemaal? Een AHA- erlebnis op vrijdag, alsjeblieft! Zeker in deze tijd van het jaar als het weer heel guur kan zijn en je veel wordt blootgesteld aan weer, wind én centrale verwarming. Je voeten bijna de hele dag opgesloten zitten in warme sokken en schoenen en handen en gezicht ondanks sjaals en handschoenen veel te verduren hebben. Ons lichaam dus wel wat extra aandacht, zorg en zachtheid kan gebruiken.

Het merk Dermagiq (op basis van honing) zorgt graag voor jou en je dierbaren. Huid & Care producten die gericht zijn op stimulering van herstel bij huidaandoeningen, beschadigde huid en in het algemeen de huid die wat extra aandacht verdient. Ter voorkoming én ter genezing dus. Alle producten van dit merk zijn zodanig ontwikkeld dat deze optimaal gebruik maken van de kracht van de natuur. Alles is op wetenschappelijk basis ontwikkeld en getest…niét op dieren alsjeblieft dankjewel…dat je het weet! Goede en fijne producten voor een betaalbare prijs die erg prettig zijn in gebruik, lekker ruiken en goed zijn voor mens en natuur! Want is het niet een beetje ons aller verantwoordelijkheid om bescheiden maar belangrijke stapjes naar een duurzame toekomst te zetten? Proberen? Dat kan, er liggen proefmonstertjes klaar in de winkel van dit merk! Ook een leuke idee om een pakketje met wat producten van dit merk in te laten pakken voor Sinterklaas? Pure verwennerij dus waarom niet.

Receptje met honing proberen? Kan ook!

Griekse yoghurt en honing blueberry muffins:

Lekker als verwenontbijtje (in het weekend) of als snack. Wat heb je nodig?

 • 3 cups volkoren tarwebloem maar speltmeel van Bountiful kan ook
 • ½ cup en 3 eetlepels extra bruine suiker (rietsuiker mag ook)
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • ½ theelepel zuiveringszout (ook bij Vera te koop)
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel kaneel
 • 1 cup low fat Griekse yoghurt
 • ½ cup volle melk (elk ander vetpercentage mag ook)
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 grote eieren op kamertemperatuur
 • ¼ cup (biologische) honing van Bountiful
 • ½ cup kokosolie op kamertemperatuur
 • 1 cup blauwe bessen

Hoe doe je het?

Verwarm je oven voor op ongeveer 200 graden. Zet 12 muffinvormpjes klaar op je bakplaat of in je muffinvorm. Als je ze in de muffinvorm zet lopen ze niet uit en krijgen ze allemaal dezelfde vorm. Meng in een grote kom het meel, de suiker, bakpoeder, zuiveringszout, zout en kaneel en zet het even aan de kant. In een andere kom meng je de Griekse yoghurt, de melk, het vanille extract, de eieren, honing en de kokosolie. Spatel daarna voorzichtig het yoghurtmengsel door het droge mengsel totdat het mooi gemengd is en schep er als laatste voorzichtig de blauwe bessen door. Verdeel het beslag over je vormpjes en bak ze in de oven gedurende 18 minuten waarbij je na een minuut of 9 de temperatuur naar 190 laat zakken. Laat de muffins afkoelen op een rooster buiten de oven.

blauwe bessen muffins

Eet smakelijk. Voor het gemak heb ik ook een handig lijstje bijgevoegd waarin de Amerikaanse maten naar Nederlandse maten zijn omgezet. Handig als je geen cup in huis hebt.

Cup naar ML

1 ts                 5 ml
1 tbsp          15 ml
1 cup         240 ml
3/4 cup     180 ml
2/3 cup     160 ml
1/2 cup     120 ml
1/3 cup       80 ml
1/4 cup       60 ml

En cup naar gram

 

1 cup ¾ cup  cup ½ cup  cup ¼ cup 1 tbsp
Bloem & Meel 130 gr 96 gr 86 gr 65 gr 43 gr 32 gr 8    gr
Suiker 200 gr 150 gr 130 gr 100 gr 65 gr 50 gr 12,5 gr
Bruine suiker 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 11,5 gr
Maïzena 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 15 gr
Havermout 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 6    gr
Boter 240 gr 180 gr 160 gr 120 gr 80 gr 60 gr 15 gr
Gehakt fruit 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Noten gehakt 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
 

Noten gemalen

120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 7,5 gr
Parmezaan 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 11 gr
Honing 340 gr 255 gr 227 gr 170 gr 113 gr 22 gr 21 gr
Cacao 100 gr 75 gr 66 gr 50 gr 33 gr 25 gr 6 gr

Over Sinterklaas gesproken, mocht je nog wat last minute inkopen willen doen dan zijn er heel wat leuke combinaties mogelijk binnen de natuurdrogist. We hebben er een paar als voorbeeld genomen maar daarin ben je natuurlijk helemaal vrij. Alles wordt extra leuk ingepakt.
Tip? Met de scentchip geurkaarsjes in blik  of de scentchipbranders heb je altijd succes! Blikje erbij met wat scentchips erin en de ontvanger kan een tijdje vooruit.

2015-12-02 honing en cadeaus2015-12-02 honing en cadeaus1

Gezellige Sinterklaasavond!

 

 

 

bron muffinrecept: baker by nature

 

About Lynda Hovens