Wat zijn wratten

By 7 oktober 2016 Blog No Comments

2 weken geleden waren het de aambeien, nu de zijn de wratten aan de beurt. Geen gezellige ‘praat’ maar we willen het er toch nog even over hebben. We kunnen het maar gezegd hebben, komen we volgende week weer met wat leukers.
Wratten komen vaak voor en zijn besmettelijk dus de juiste informatie om wratten te voorkomen en/of bestrijden leek ons handig.

Wat zijn wratten?
Als gevolg van een wrattenvirus ontstaan er een soort van huidgroeisels daar waar de huid met het virus in aanraking is geweest. Het virus dringt je huid binnen en op die plek kunnen er wratjes ontstaan.

wratten1

Het virus (humaan papillomavirus, voor wie het wil onthouden: HPV) komt uit wratten en wordt overgedragen door direct contact met besmette huid of indirect via voorwerpen. Besmetting vindt dus vaak plaats binnen een gezin of klas. Heb je er eenmaal een dan kun je er bijna op wachten totdat het er meer worden. Peuteren of krabben aan wratten is uit den boze, je kweekt op die manier zelf gewoon nieuwe wratten….bij jezelf of/en bij een ander!

Welke soorten wratten zijn er?
Wratten zijn er (net als mensen) in verschillende soorten en maten. Ze kunnen overal voorkomen, op handen, gezicht en zelfs op geslachtsorganen. Er kan sprake zijn van gewone wratten of waterwratten. Beide soorten zijn prima te behandelen.

Gewone wratten
Gewone wratten zien eruit als harde, droge knobbeltjes. Het zijn kleine ronde gezwelletjes op de huid. De grootte varieert en vaak komen meerdere wratten in groepjes bi elkaar voor, vooral op handen, knieën en het gezicht. Ze hebben dezelfde kleur als de huid en voelen ruw aan en hebben een hobbelig oppervlak. Ze komen vooral voor bij peuters, pubers en volwassenen.

Waterwratjes
Waterwratjes of contactwratjes zien eruit als blaasjes die lijken op waterpokken. Waterwratjes zijn kleine blaasjes, meestal meerdere dicht bij elkaar. Als er op een waterwratje gedrukt wordt, komt er een witte substantie naar buiten. Ze komen overal op het lichaam voor, vooral op de romp, armen en benen. Juist niet zo vaak op handen en voeten. Bij waterwratjes moet het kind zelf antistoffen tegen het virus maken. Er zijn kinderen die van nature een weerstand hebben, anderen krijgen de wratjes één keer en hebben daarna weerstand opgebouwd. De waterwratjes verdwijnen vanzelf na anderhalf tot drie jaar.

Hoe behandel je wratten?
Wratten zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf weer. Heeft je kind er veel last van, of zit de wrat op een vervelende plek (bijvoorbeeld onder de voet) dan kun je wratten vaak prima zelf behandelen. Daarvoor zijn diverse zelfzorgoplossingen:

Aanstippen
Het aanstippen kan middels verschillende producten. Hierbij wordt een zuur(oplossing) gebruikt wat het weefsel van wratten afbreekt en de groei remt. Een behandeling is vaak is pijnloos, maar het is belangrijk om consequent aan te blijven stippen totdat de wrat geheel verdwenen is. Dit kan soms wel twee maanden duren.

Bevriezen
Een snellere behandelmethode is het bevriezen van de wrat gebaseerd op de effectieve huisartsmethode, ook wel cryotherapie genoemd. Cryotherapie is een betrouwbare bevriezingsmethode die al jarenlang wordt toegepast en bewezen effectief is. Dit is in principe een eenmalige behandeling, maar de huid kan als gevolg van de bevriezing na afloop pijnlijk en geprikkeld aanvoelen.

Smeren of sprayen
Bij waterwratjes kun je ook goede resultaten te behalen door ze te behandelen met zinkzalf of met de waterwrattenspray. Zinkzalf heeft een indrogende werking. De waterwrattenspray is een combinatie van etherische oliën (waaronder tea tree) en salicylzuur. Het droogt de wratjes in en verzorgt en herstelt de huid zodat er geen littekens ontstaan.

thuja cat's claw

Natuurlijke oplossingen
Als natuurlijke oplossing zijn er producten verkrijgbaar met Thuja als werkzame stof. Ook L-Lysine en Clat’s Claw bestrijden virussen en verhogen de weerstand en kunnen dus prima ingezet worden tegen wratten.

Iedere product heeft een andere behandelwijze. Laat je daarom goed informeren in de winkel, Vera en Tim weten er alles over!

Hoe kun je wratten voorkomen?
De blaasjes van waterwratjes bevatten een zeer besmettelijk virus, probeer er dus voor te zorgen dat ze dicht blijven. Laat je kind losse, niet-schurende kleding dragen en zorg dat het niet aan de wratjes krabt.

Wanneer geen zelfzorgproducten gebruiken?
Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij het beter is geen zelfzorgproduct (zoals hierboven omschreven) te gebruiken.

 • Bij een ontstoken of geïrriteerde huid
 • Bij kinderen onder de 4 jaar (neem dan altijd eerst contact op met de huisarts)
 • Bij personen met diabetes of stoornissen in de bloedsomloop
 • Bij huidaandoeningen, waarvan niet zeker is dat het wratten zijn
 • Bij moedervlekken
 • Bij donkere (al dan niet behaarde) vlekken
 • In het gezicht en de hals
 • Bij genitale wratten
 • Bij schoonheidsvlekken of andere vreemd uitziende huidaandoeningen
 • Bij een koude allergie (bij bevriezingsmethode)
 • Geen wratbehandelingen met elkaar combineren (bijvoorbeeld bevriezen en aanstippen)

Naar de huisarts?*
Een bezoek aan de huisarts in principe niet nodig tenzij je eraan twijfelt of het bewuste bultje een wrat is. Ook als de wrat na een behandeling niet verdwijnt, raadpleeg dan de huisarts. Dat geldt ook als wratten zich op zachte lichaamsdelen bevinden, bijvoorbeeld op de schaamdelen of op het gezicht. Het behandelen van kinderen onder de 4 jaar kan het beste in overleg met de huisarts.

NOTE
*In Grubbenvorst is iedere 1ste woensdagmiddag van de maand een wrattenspreekuur. Tussen 13.00 -14.30 uur kun je zonder afspraak bij de huisartsenpraktijk binnenlopen. Het wrattenspreekuur is bedoeld voor kinderen/ pubers tot 20 jr. Volwassenen dienen eerst op het spreekuur komen om het te laten beoordelen door de huisarts.

Zo, luizen de volgende week? 😀 #geintje
Bezoek de (vernieuwde) website en laat je producten thuis of in de winkel bezorgen!

About Lynda Hovens