Winterhanden en wintertenen

By 6 januari 2017 Blog No Comments

Blijer kun je me niet maken, winterweer zoals winterweer bedoeld is…KOUD! Nu nog een lekker pak sneeuw en ik dans door de dag! Ik hou van winter, dat moge duidelijk zijn. Enkele jaren geleden kon ik bijna op de dag nauwkeurig zeggen wanneer het ging vriezen, mijn handen (knokkels) gingen dan enorm jeuken/kriebelen en pijn doen. Eenmaal in de vorstperiode gingen ze helemaal stuk, tot bloedens aan toe. Winterhanden, dat waren het. Ik smeerde en smeerde maar steeds sprongen de kloofjes weer open. De smeersels waren niet voldoende én ik was zo eigenwijs om nauwelijks handschoenen te dragen als ik naar buiten ging. Ik vind dat een gedoe namelijk. Maar, inmiddels heb ik handschoenen zonder vingers, smeer ik een goede verzorgende crème en mijn winterhanden zijn verleden tijd! Gelukkig, want niet alleen zagen mijn handen er niet uit, het deed ook nog eens vreselijk zeer.

Wat zijn winterhanden/wintertenen?
Als het buiten koud is, kun je last krijgen van winterhanden en/of wintertenen. Maar wanneer spreken we van winterhanden of wintertenen?Winterhanden of tenen is een kwaal die geen kwaad kan, het gaat ook vanzelf over. Het is echter wel erg hinderlijk. Niet alleen handen en tenen maar ook oren en dijen kunnen verschijnselen vertonen.

Verschijnselen:
Bij hevige koude kun je last krijgen van rode, jeukende plekken op handen en voeten. Je huid is dan droog en er zijn vaak kleine sneetjes, kloofjes, blaren en wondjes. Het wordt rood en voelt gezwollen aan, in een verder stadium kan de huid paarsblauw worden en zwellen. Van buitenaf kan iemand voelen dat je koude handen, koude vingers, koude voeten en tenen hebt terwijl je zelf het gevoel hebt dat de huid op die plaatsen gloeit. De klachten gaan binnen 1 uur tot 2 weken vanzelf over. Ze verergeren als het kouder wordt en verdwijnen als het weer warmer wordt. Helaas komen ze wel weer gemakkelijk terug bij een volgende periode van kou.


Wat is de oorzaak van winterhanden/wintertenen?
Door een lage buitentemperatuur (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de kleine bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Het bloed stroomt dan niet meer goed door. De huid gaat zwellen en ontsteken waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.  Sommige mensen zijn er gevoelig voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Ook komt het in sommige families vaker voor.

“Vera’s advies

Probeer kou te vermijden of probeer je beter tegen de kou te beschermen. Vermijd ook de extreme warmte, dus ga niet dicht bij een open haard of kachel opwarmen. Dermagiq Skin of Weleda Skin Food kunnen de huid bij blaren en wondjes herstellen, Ginkgo Biloba kan ook goed helpen bij deze kwaal. Het bevordert de doorbloeding in de kleine haarvaatjes van o.a. handen en voeten. Om de ontstekingsreacties te minderen kun je het voedingssupplement Omega-3 inzetten.”

Let op! Voor Ginkgo Biloba geldt een contra-indicatie:
* Door de (licht) bloedverdunnende werking van Ginkgo Biloba is gebruik van dit supplement af te raden in combinatie met bloedverdunners.
* Ginkgo Biloba remt ook enzymen die medicijnen afvoeren uit het lichaam. Combinatie met medicijnen kan de bijwerkingen van die medicijnen verergeren. Overleg in deze gevallen altijd met je huisarts!

Voor jullie gemak hebben we de artikelen voorzien van een link. Als je op de link klikt kom je meteen in de webshop uit en kun je het bestellen. Voor het geval je niet in de gelegenheid bent om naar de winkel te komen. Kun je wel naar de winkel komen dan kun je jezelf ook meteen trakteren op een paar zachte, warme nieuwe handschoenen! Hups, zeg maar dag met je handje tegen winterhanden!

Warme groet,

 

Lynda

ps: voor de handwerkers onder ons, hier kun je een filmpje bekijken over hoe je zelf wanten kunt haken

 

About Lynda Hovens