Wat ik me afvraag

By 29 juli 2016 Blog No Comments

Met tandpijn ga je naar de tandarts, voor bloemen naar de bloemist, een auto koop je (meestal) bij de dealer, een tv bij de elektrozaak. Ik ga niet voor friet naar de chinees (alhoewel 😉 ), koop geen verf in een kledingzaak en mijn parfum niet op de markt. Maar……..als ik er even vanuit ga dat ik me mag scharen onder de ‘gemiddelde Nederlander’….waarom kopen ‘we’ dan wel (ik roep wat) paracetamol bij de supermarkt/tankstation/discounter? Da’s best raar toch? Wat weten zíj daar nou van? Kunnen zij je wijzen op de evt. gevaren (want die zijn er!) en wisselwerking als je ze met je eventuele andere medicatie gebruikt? Geluk heb je als ze de achterkant van het doosje hardop voorlezen als je vraagt naar de maximale hoeveelheid die je mag nemen. (Niks ten nadele van het personeel ter plekke, ze doen hun best.)

Weet je dan wat?

drogist

Veiligheid voor alles
Het is eigenlijk net als wanneer je een kwaaltje hebt en je, voordat je naar de huisarts gaat, eerst zelf op internet hebt opgezocht wat je hebt. Als het zo simpel zou zijn om dokter te worden…….

Al die opleidingen zijn er natuurlijk niet voor niks, je gezondheid gaat voor alles en daar moet je dan ook goed mee omspringen. Veiligheid voor alles. ‘Slik’ niet zomaar alles. (Letterlijk en figuurlijk)

Van een drogist weet je zeker dat hij/zij geschoold is en zij zijn zelfs verplicht toezicht te houden op de verkoop van UAD-geneesmiddelen (uitsluitend apotheek drogisterij). Elke drogisterij móet dus altijd een geschoolde drogist in de winkel hebben. Een verkoper kan hulp en ondersteuning bieden met de overige producten maar voor de zelfzorgmiddelen zal altijd advies van de geschoolde kracht gevraagd worden. Drogisten en assistent-drogisten hebben een uitgebreide en gedegen vakopleiding gevolgd om op een verantwoorde manier te kunnen adviseren over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Omdat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn binnen het drogistenvak, is het belangrijk om bij te blijven. Bijscholing/nascholing hoort daar dus bij. Zo blijven ze helemaal up to date want zeg zelf, met dat soort middelen moet je gewoon geen risico’s willen nemen. Het nascholingssysteem van de drogisterijbranche is vergelijkbaar met het nascholingssysteem van andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg zoals huisartsen en apothekers.

CBD
Wat níet verplicht is, maar wat wel meer kwaliteit en vertrouwen met zich meebrengt, is een CBD-certificering (Centraal Bureau Drogisterijbedrijven). Niet elke drogist hoeft dat te doen máár daarmee maken ze wel het verschil….in jóuw voordeel. Sinds de invoering van de Geneesmiddelenwet worden er wettelijke eisen gesteld aan de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen via drogisterijen:

 • Ze moeten net als de apotheken verantwoorde zorg leveren.
  Als je weet dat er jaarlijks ca. 68 miljoen zelfzorgadviezen gegeven worden in drogisterijen dan weet je dat zij een grote schakel vormen in de gezondheidsvoorlichting.

Om op een goede manier invulling te geven aan de Geneesmiddelenwet, heeft de drogisterijbranche een keurmerk ontwikkeld voor verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen: het keurmerk ‘Erkend Specialist in Zelfzorg’.  Om de naleving van de eisen van het keurmerk te waarborgen, hebben ze 3 controles:

*  interne controle door de drogist
*  externe controle door auditor (inclusief mystery guest onderzoeken)
*  continue verbetering door beoordeling en evaluatie

De vijf belangrijkste kwaliteitseisen waaraan een erkende drogist moet voldoen?

 1. Ze checken altijd of je advies nodig hebt.
  Als je er een geneesmiddel koopt, krijg je altijd de vraag of je nog informatie wilt hebben over het geneesmiddel. Met deze ‘kassacheck’ maken ze je erop attent dat het gaat om een product dat extra aandacht nodig heeft. Mocht je meer informatie of advies nodig hebben, dan zullen ze altijd de tijd nemen voor een passend advies.
 2. Je krijgt deskundig en actueel advies.
  Wettlijk gezien mogen alleen de gediplomeerde drogist en assistent-drogist adviseren over geneesmiddelen. Bij een Erkend Specialist kun je erop rekenen dat het advies van goede kwaliteit is. Je krijgt advies volgens de landelijk erkende zelfzorgstandaarden. Soms stellen ze je een aantal vragen om te achterhalen wat je klachten zijn. Vervolgens helpen ze je met de keuze van het juiste product en geven waar nodig aanwijzingen voor het gebruik of praktische tips. Zelfzorg gaat over meer dan alleen geneesmiddelen want ook homeopathische middelen, zelftests en gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen vragen om een passend advies.
 3. Je wordt zo nodig doorverwezen
  Met sommige gezondheidsvragen ben je bij hen aan het juiste adres, maar soms kun je beter naar de huisarts gaan. Klanten twijfelen daar weleens over, wat kunnen je met zelfzorg oplossen en wat niet? De Erkend Specialist in Zelfzorg kan hierover adviseren en zal je waar nodig doorverwijzen naar de huisarts. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als de klachten vaak terug komen of wanneer zelfzorggeneesmiddelen niet de gewenste oplossing bieden.
 4. Aandacht voor jouw veiligheid.
  Jouw gezondheid en veiligheid staan centraal bij hen. Zo wordt erop gelet dat kleine kinderen niet bij geneesmiddelen kunnen komen en worden er geen geneesmiddelen verkocht aan kinderen onder de 16 jaar. (Hallo supermarkt/tankstation, leest u even mee??) Het kan ook voorkomen dat je een ongevraagde waarschuwing mee krijgt, zoals ‘niet langer dan drie dagen gebruiken’.
 5. Kwaliteit wordt continu bewaakt.
  Ze voldoen aan kwaliteitseisen voor geneesmiddelenverkoop. Elk jaar worden ze gecontroleerd en moeten ze aantonen dat ze het keurmerk nog steeds waard zijn. En wat blijkt?  Zij, en de apothekersassistent die ik daarover enkele vragen stelde, vragen zich ook net als ik af waarom de verkoop van zelfzorgmiddelen is toegestaan bij tankstation en supermarkt! Zelfzorgmiddelen die bij onjuist gebruik of onjuist advies toch echt kunnen leiden tot schade.

Want wie leest er nu nog een bijsluiter?

zelfzorg

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

 • Een oudere dame vraagt bij een supermarkt een ‘aspirientje’ en krijgt deze ook. Niet wetende dat ze eigenlijk paracetamol bedoeld en ze aspirine niet mag gebruiken in combinatie met haar bloedverdunners.
 • Een jonge knul (geen 16 jaar) die in het zelfzorgschap van een supermarkt paracetamol meeneemt en afrekent. Niet wetende dat dit niet is toegestaan en dat er een tijd terug een hype was onder tieners om flinke dosis paracetamol te nemen.
  Het voorval op de school van een van mijn dochters staat mij nog goed bij! Er kwam een brief van school, er werden géén paracetamols meer verstrekt….aan niemand! Dit omdat ze niet meer konden controleren of de leerling misschien al een handvol paracetamols had geslikt die dag. Blijkbaar zijn er dus echt mensen aan verslaafd!!! Mijn kin raakte nog net niet mijn knietjes! Onze kinderen kunnen die ogenschijnlijk onschuldige pijnstillers gewoon overal voor een habbekrats kopen! Met de dozen tegelijk als ze willen (of slim verdeeld over meerdere vrienden of vriendinnen).
 • Een goede drogist is extra alert op zijn/haar klanten en hun herhaalaankopen. Iemand die aan een 3de fles hoestdrank wil beginnen, verwijzen ze door naar de huisarts. Iemand met terugkerende maagklachten idem.
 • Ze informeren altijd naar gebruik van andere medicatie i.v.m. contra-indicaties, klanten zijn zich er vaak niet van bewust omdat ze dát tabletje voor (bijvoorbeeld)de hoge bloeddruk al zolang slikken. Zie je dat de vakantiekracht van de supermarkt doen?

Ik weet dat Vera, om haar kennis up to date te houden, geregeld nog met haar neus “in de boeken” zit. Ze volgt trouw haar trainingen online om het drogistendiploma actueel te houden. Ook de nascholing van producten van bijvoorbeeld Dr. Vogel, Bach, Schüssler, New Care etc. gebeurt braaf in de avonduren. Dat alles om haar klanten te blijven voorzien van het beste advies. Soms betekend het advies dat je de winkel uitgaat zonder een aankoop te hebben gedaan.

Ook dát is advies, het gaat immers om jouw gezondheid en je eigen veiligheid….niet om het verkopen om te verkopen!

Heb jij daar weleens bij stil gestaan? I rest my case…..na het volgende goedbedoelde advies 🙂 : ken je klassiekers….Schoenmaker blijf bij uw leest! (dit overigens puur spreekwoordelijk, iedere ondernemer moet doen wat hij/zij denkt te moeten doen. Het is aan de consument om keuzes te maken)

O, en die certificering heeft ze natuurlijk ook! Kijk maar op de deur. Ben je nou benieuwd, met deze informatie in je achterhoofd, welke drogisterijen in onze regio gecertificeerd zijn? Onderstaand kaartje toont aan dat lang niet alle drogisterijen erkende specialisten in zelfzorg zijn. Wil je weten welke het wél zijn? Vul je postcode in op de website .

Erkend Specialist

About Lynda Hovens