Haat-liefde verhouding met de zon?

By 13 mei 2016 Blog No Comments

Typisch Nederlands? Klagen over het weer 😉 , al moet gezegd worden dat er de afgelopen week niks te klagen viel! Zou je denken hè? Toch zijn er klachten. Die mooie, fijne zon geeft niet alleen energie en opgewekte mensen maar ook kriebels en jeuk. Zonneallergie lijkt steeds vaker voor te komen en dat is, gezien het extreem schommelende weerbeeld, eigenlijk helemaal niet zo vreemd.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. De huid heeft niet langzaam aan de zon kunnen wennen en reageert daardoor overgevoelig. Zodra de huid aan de zon is gewend, zal de allergie veel milder zijn of zelfs verdwijnen.
Rode huid, blaasjes en bultjes Na het zonnen worden die delen van de huid rood, die zijn blootgesteld aan de zon.  Kenmerkend is dat de delen van bv het gezicht die zich in de schaduw bevinden niet zijn aangedaan, zoals het bovenste gedeelte van de kin. Er ontstaan ontsierende blaasjes of bultjes die hevig jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan.

Hoe ontstaat zonneallergie?

In een van mijn vorige blogs over zon en zonnebrandcrème, kon je lezen dat UV-B licht zorgt voor verbranding en UV-A voor huidveroudering. UV-A is (meestal) ook de boosdoener bij zonneallergie. Je kun zonneallergie krijgen door overgevoeligheid maar ook door een combinatie van zon en een chemisch product. Denk aan bijvoorbeeld: een geneesmiddel, crème of huidproduct dat je gebruikt. Het is dus ook raadzaam om bij medicijngebruik de bijsluiter nog eens te lezen voordat je de zon in gaat

Gaat het nog weg?

De allergie verdwijnt vanzelf na een aantal dagen/ weken. Als de allergie wordt veroorzaakt door een combinatie van zon met een geneesmiddel of product, dan zal het verdwijnen zodra je hiermee stopt. Stoppen doe je natuurlijk altijd in overleg met je huisarts!

Wat kan ik er aan doen?

Jeuk kun je verminderen door de plekken te koelen met natte doeken of mentholpoeder. Heb je heel erg last van jeuk dan zou een antihistaminica kunnen helpen. (Bij gebruik van andere medicatie eerst in overleg met de huisarts)
Ook Schüsslerzouten kunnen ingezet worden. Welke combinatie zouten je dan nodig hebt kan je in de winkel duidelijk uitgelegd worden.

zonneallergie1

Zonneallergie voorkomen:

Neem een aantal voorzorgsmaatregelen:

  • Laat je lichaam rustig wennen aan de zon (vaak eind lente/ begin zomer). Begin met 10 minuten en bouw het per dag op met 10 minuten
  • Gebruik een zonnebrandmiddel met UV-A én UV-B bescherming en het liefst in een zo hoog mogelijke factor (advies is factor 50)
  • Bescherm jezelf van binnenuit tegen zonneallergie met homeopathische producten of voedingssupplementen
  • Draag luchtige kleding

De zon is om van te genieten maar om er zolang mogelijk van te kúnnen genieten is het raadzaam er niet meteen de hele dag open en bloot in te gaan zitten/liggen. Met beleid, dan geniet je ook langer en optimaal.

zonneallergie

cocktail zonder alcohol, dat snap je 😉

Nog enkele leuke weetjes voor het weekend:

*Komende zondag is er weer de jaarlijkse Aspergemarkt. Een sfeervolle markt met een diversiteit aan standhouders en winkeliers die hun waar/diensten op een leuke manier zullen aanbieden. Natuurlijk heeft ook de Natuurdrogist weer wat leuks bedacht, een Lenteloterij waarbij je altijd prijs hebt! Je kunt loten kopen voor slechts 2 euro, een schijntje van de waarde van je prijs. Je komt toch zeker ook gezellig even buurten? Breng je familie mee want er is voor het hele gezin wel wat te winnen.

*Maandag 16-05 zijn ze in verband met 2de Pinksterdag gesloten

*Vanaf deze week kun je sparen voor hele mooie, dikke Walra-handdoeken. Bij iedere € 5,- die je besteedt krijg je een zegel en met 5 zegels is je spaarkaart vol.
Met een bijbetaling van slechts € 3.50 kun je kiezen voor:
4 gastendoekjes
2 handdoeken
1 badlaken
In 4 mooie kleuren: off white, roze, taupe of antraciet

*Er is weer volop granola in de smaak Applepie verkrijgbaar!

Geniet van je weekend!

tekeningen door Mary Galloway

About Lynda Hovens