De helende kracht van de natuur
Een bloesemremedie is een vloeibaar, door verdunning krachtiger gemaakt, preparaat van de bloemen van een plant of boom. Dit preparaat bevat de essentie, van die bloemen, water en alcohol.

De bloemen leveren de (helende) energie.
Het water is de drager van die energie.
De alcohol (brandewijn of cognac, liefst biologisch) dient ter conservering inzake houdbaarheid en ongestoord (door andere energieën) behoud van de toegevoegde bloesemenergie.

In de bloesemtherapie maakt men gebruik van deze bloesemremedies om mensen te helpen genezen van hun emotionele/psychische en fysieke klachten en ziekten. Bloesemremedies vullen die energie aan die ontbreekt. Voorbeeld: angst is het ontbreken van moed. De remedies die betreffende persoon met angst nodig heeft zullen de moed aanvullen. De balans in lichaam en geest hersteld worden.

De bloesemtherapie maakt geen gebruik van plantbestanddelen, maar alleen van de energie van de bloem. Het (zelf)helend vermogen wordt gestimuleerd doordat deze energie tekorten aanvult en helpt inzichten te krijgen en veranderingen door te voeren in de onderliggende oorzaak van de klacht of ziekte. Een bloesemremedie kun je dus zien als een katalysator. Wie kent niet het fijne gevoel dat bloemen in je omgeving kunnen bieden? Stel jezelf maar eens voor in een prachtig veld met bloemen… Iedere bloem heeft een eigen energie, eigen kwaliteiten, die op een bepaald deel van het geheel inspeelt. Door gebruik te maken van die kwaliteiten kun je die ook in jezelf ontwikkelen.