Wat is homeopathie
Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van een aandoening of ziekte kan worden genezen, door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.
Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te herstellen.Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor lever en nieren. Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Daarmee is homeopathie een zeer duurzame en natuurlijke geneeswijze die goed is voor mens, dier en milieu.

Samuel Hahnemann: Het gelijke met het gelijkende genezen
De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts en scheikundige Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843). Hij introduceerde voor het eerst de naam ‘homeopathie’, afgeleid van de Griekse woorden ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden). In 1796 formuleerde hij het gelijksoortigheidsprincipe, ook wel de similiawet genoemd. Dit principe houdt in dat iemand van een ziekte kan worden genezen door het toedienen van een zeer kleine hoeveelheid stof die bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende ziekte.

Uit hedendaags celonderzoek aan de Universiteit van Utrecht* is gebleken dat een kleine dosis van een giftige stof het zelfherstellend vermogen van de cel (stimulering van verschillende specifieke hersteleiwitten) kan verhogen. Uit dat onderzoek bleek dat  hoe meer die kleine dosis van de gebruikte stof op de oorspronkelijke stof lijkt die schade aan de cel had aangebracht, hoe duidelijker dit effect was. Bij een kleine dosis van een heel andere giftige stof dan de oorspronkelijke stof die was uitgetest, trad dit effect niet op.
We kunnen dus stellen dat in hedendaags wetenschappelijk fundamenteel onderzoek het similiaprincipe, zoals door Hahnemann geformuleerd, op celniveau is aangetoond.
Hahnemann is dan wel de grondlegger van de homeopathie zoals wij die nu kennen, maar de oorsprong van de homeopathische geneeswijze gaat veel verder terug. De Griekse arts en natuurfilosoof Empedokles, die leefde in de vijfde eeuw voor Christus, was bekend met het idee dat het gelijksoortige door het gelijksoortige genezen kan worden. De Griekse geleerde Hippocrates (460-359 voor Christus) gebruikte ook het gelijksoortigheidsprincipe: ‘similia similibus curentur’ (het gelijke met het gelijkende genezen).
Hippocrates is de grondlegger van de hedendaagse artsenij en nog steeds leggen alle artsen ter wereld een eed af gebaseerd op zijn uitgangspunten. De Zwitserse arts-alchemist Paracelsus (1493-1541) onderkende eveneens dat ziekteverschijnselen door een vergiftiging met een kleine hoeveelheid van het gelijke vergif konden verdwijnen. Paracelsus gebruikte zijn verworven kennis door mineralen en plantenextracten in de geneeskunde toe te passen.* R. Van Wijk en F.A.C. Wiegant. ‘Postconditioning hormesis and the homeopathic similia principle: molecular aspects’. In: Human and Experimental Toxicology (2010).

Homeopathische geneesmiddelen
Het basismateriaal van homeopathische geneesmiddelen kan bestaan uit planten of stoffen die een minerale of dierlijke oorsprong hebben. Alle middelen zijn op hun werkzaamheid getest op mensen,
niet op dieren. Meestal kunnen homeopathische geneesmiddelen naast andere, reguliere geneesmiddelen gebruikt worden. Afhankelijk van het behandelplan kan het zijn dat het gebruik van reguliere medicijnen verlaagd of gestopt kan worden. Hierover kan alleen je behandelaar een uitspraak doen. Het is belangrijk dat je met je arts of klassiek homeopaat spreekt  over je zorgprogramma en medicijngebruik, waardoor de behandelaar volledig op de hoogte is.

Zelfzorgmiddelen
Zelfmedicatie in de homeopathie is het behandelen van niet ernstige aandoeningen en klachten zoals bijvoorbeeld verkoudheid, kneuzingen of lichte huidbeschadigingen.
Indien zelfmedicatie na korte tijd geen effect heeft, adviseren wij je een arts (voor homeopathie) of klassiek homeopaat te consulteren. Lees van zelfzorgmiddelen altijd de bijsluiter.

Bereiding van homeopathische geneesmiddelen
Uit het basismateriaal (van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong) wordt eerst een oertinctuur bereid. Deze wordt vervolgens gepotentieerd, dat wil zeggen: volgens een bepaalde methode verdund en geschud.
Potentiëren gebeurt in stappen van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties). Achter de Latijnse naam van het geneesmiddel staat de verdunning, bijvoorbeeld Arnica D3.
Homeopathische geneesmiddelen worden in druppel-, korrel- of tabletvorm gegeven. Melksuikerkorrels (granuli) of melksuikertabletten worden daartoe in de gepotentieerde, geneeskrachtige vloeistof gedrenkt.
Homeopathische druppels bevatten 50% alcohol en zijn minder geschikt voor inname door kinderen.

Houdbaarheid homeopathische geneesmiddelen
Afhankelijk van de potenties geldt een houdbaarheidsperiode van vijf jaar tot vrijwel onbeperkt. De bijsluiter of de toelichting van je homeopathisch behandelaar geeft hierover duidelijkheid.

Geregistreerde geneesmiddelen
Voor alle medicijnen in Nederland geldt een strenge selectie voordat zij mogen worden verkocht. Dit geldt ook voor homeopathische geneesmiddelen. Op de websites van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Agentschap CBG en Neprofarm staan de lijsten van geregistreerde homeopathische geneesmiddelen vermeld.

Bron: Vereniging Homeopathie

Dr. A. Vogel


A.Vogel-logoDe natuur is een grote genezer. Alles wat de mens kan doen is de werkzaamheid te ondersteunen met een gezonde leefstijl.

                                                            Alfred Vogel (1902 – 1996)

A. Vogel staat voor:

  • natuurlijke (genees-)middelen
  • gezonde voedingsproducten
  • betrouwbare gezondheidsinformatie
Producten
A. Vogel heeft een grote verscheidenheid aan producten binnen hun assortiment:
– Homeopathische geneesmiddelen
– Traditionele Kruidengeneesmiddelen (Fytotherapie)
– Gezondheidsproducten
– Medische hulpmiddelenRegistratie Homeopathie

Sinds 1 juli 2013 mogen er geen homeopathische producten met indicaties meer op de winkelvloer aanwezig zijn. Dit zorgt natuurlijk voor onduidelijkheid. Informeer gerust, wij adviseren je graag!

Schüssler Celzouten


Voorkant_Schusslerzouten_brochure_nov2012Wie was Schüssler?

Schüssler was een Duitse homeopaat en leefde van 1821-1898. Hij kwam uit Oldenburg (Duitsland) en hij werkte aan een geneeswijze die de cellen gezond en functioneel houdt. Hij kwam hierbij tot de conclusie dat iedere lichaamscel bepaalde behoeften heeft aan zeer specifieke voedingsstoffen in een specifieke vorm. Deze voedingsstoffen herkende men als mineraalstoffen of ‘levenszouten’.

Schüssler bewees dat bepaalde mineralen (mineraalzouten) voor de behoeften van de cellen bijzonder belangrijk zijn. Hij koos in eerste instantie 12 mineraalzouten. De 12 basis mineraalzouten van Schüssler hebben een celregulerende en opbouwende functie. Hij onderzocht vervolgens in welke vorm de cellen deze mineraalzouten het beste kunnen opnemen en verwerken. Deze zouten kwamen bekend te staan als de Schüsslerzouten .
In een later stadium werden hier nog eens 15 zouten aan toegevoegd zodat er nu 27 Schüsslerzouten beschikbaar zijn.

Schüssler Celzouten en ik
Om gezond te blijven kun je niet zonder mineraalzouten uit de voeding. Als je mineraalhuishouding verstoord is, voel je je niet fit.
Schüssler gaat er vanuit dat als je dat tekort weer aanvult je mineraalhuishouding en daarmee uiteindelijk de hele mens,  weer in balans komt.

De Schüsslerzouten (mineralen of mineraalzouten) zijn zo verdund dat ze in een verkleinde hoeveelheid in de tablet zitten. Schüsslerzouten van Pflüger bevatten geen magnesiumstearaat en bevatten 250 mg werkzame stof. Hierdoor kunnen de werkzame stoffen optimaal worden opgenomen door de cellen.

Schüsslerzouten zijn geen vervanging van voeding
Goede voeding is essentieel voor een goede mineraalhuishouding en normaal gesproken krijg je voldoende mineralen binnen via je voeding. Toch gebeurt dat niet altijd. Hoe komt dat?
Soms zijn de cellen niet in staat om die mineralen uit de voeding op te nemen omdat de omstandigheden dat tegenwerken. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsfactoren zoals een drukke baan of medicijngebruik.

Er zijn verschillende  omstandigheden waardoor de cellen niet in staat zijn om de juiste mineralen uit de voeding te halen. De Schüsslerzouten reguleren de cellen. Je zou kunnen zeggen dat de stofwisseling van de cellen weer wordt hersteld met behulp van de Schüsslerzouten. Je moet de zouten niet verwarren met een voedingssupplement.

Inname
De tabletten werken het meest optimaal als ze langzaam in de mond smelten (onder de tong) en door het mondslijmvlies worden opgenomen. Daarna kun je ze doorslikken. Ook kun je een mix van tabletten oplossen in een flesje water (bijvoorbeeld halve liter) en verdeeld over de dag slokjes hiervan nemen (gedurende een paar tellen in de mond houden en daarna doorslikken).
Niet in combinatie met voedsel, maar liever een kwartier voor de maaltijd.

Dosering
Kinderen onder de 12 jaar: 3x daags 1 tablet
Bij acute klachten: 1 tablet per 1-2 uur, tot een maximum van 10 tabletten.

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 3x daags 2 tabletten
Bij acute klachten 7x daags 1 tablet extra tot een maximum van 10 tabletten.

Informeer naar de Celzouten in de winkel, wij helpen graag!